W poniedziałek (18 sierpnia) w Kielcach rozpoczęła się kolejna letnia edycja Festiwalu Smaku. Bierze w niej udział dwadzieścia osiem restauracji z Kielc i regionu.
Jacek Tolewski, organizator festiwalu mówi, iż oprócz kieleckich lokali można znaleźć także te z innych miejscowości w regionie, np. z Jędrzejowa i Chęcin. Dodaje, iż przygotowane przez restauracje menu są zróżnicowane i każdy znajdzie coś dla siebie.
– Jak zawsze jest ciekawe, wyszukane i autorskie menu, bo o to przecież chodzi w Festiwalu Smaku. Nie dajemy żadnych ograniczeń jeżeli chodzi o tematykę i zakres dań, a przekrój lokali, które biorą udział w wydarzeniu jest szeroki. W tej edycji festiwalu znajdziemy kuchnie polską, włoską, kolumbijska, japońska czy szeroko rozumiana orientalna – wylicza.
Mateusz Jarząbek z Restauracji Gusto w Kielcach mówi, iż to ich pierwszy udział w festiwalu.
– Jesteśmy dwa miesiące na rynku. Bierzemy udział w Festiwalu Smaku, ponieważ to promocja dla naszej restauracji, ale także okazja do tego, aby goście spróbowali czego innego niż serwujemy na co dzień. Staramy się jak najwięcej produktów robić własnej produkcji – zaznacza.
Mateusz Jarząbek dodaje, iż w przygotowanej przez restaurację propozycji jest połączenie kuchni polskiej i europejskiej.
– Przystawka to ser camembert, który podajemy z kawiorem. Polędwiczki wieprzowe to najważniejszy składnik dania głównego, od którego w naszej polskiej kuchni często odchodzimy i nie wiemy jak je przyrządzić. Są ciekawie podane i na pewno zaskoczą wszystkich smakiem. Na deser podajemy naleśnika z kremem pistacjowym, który z kolei zaskoczy wyglądem. Drink specjalny z festiwalowej karty nosi nazwę błękitna laguna – opowiada.
W ramach Festiwalu Smaku przystawkę i danie główne możemy zjeść w cenie 55 zł. Deser to 22 zł, a drink 19 zł. Festiwal Smaku potrwa do piątku, 22 sierpnia. Pełną listę restauracji biorących udział w wydarzeniu oraz menu można sprawdzić na stronie internetowej Festiwalu Smaku i w mediach społecznościowych.