Z Egiptu na Cypr? Ziemniaki, które mogły mieć polskie korzenie

1 tydzień temu

Zamiast pod piramidami – zakorzeniły się w czerwonej ziemi Cypru

Cypryjskie ziemniaki to jeden z symboli wyspy. Czerwone, lekko podłużne, o delikatnym smaku – uprawiane w regionie Kokkinochoria, zyskały sławę w całej Europie. Ale mało kto wie, iż ich historia może prowadzić… aż do Polski. I to dosłownie.

Polska hodowla ziemniaków – wszystko zaczęło się w Skierniewicach

Instytut IHAR działa od 1951 roku

Wszystko zaczyna się w 1951 roku, kiedy w Skierniewicach powstał Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (IHAR) – jednostka, która do dziś tworzy nowe odmiany ziemniaka. To właśnie tam rozwijano sadzeniaki odporne na choroby, dostosowane do różnych warunków klimatycznych i glebowych. Polska stała się jednym z liderów hodowli ziemniaków w Europie.

PRL i Egipt: sadzeniaki były częścią większego planu

Ziemniaki, traktory, autobusy – wszystko z Polski

W czasach PRL Polska rozwijała własne rolnictwo, ale też chętnie dzieliła się wiedzą – zwłaszcza z krajami zaprzyjaźnionymi politycznie. Jednym z nich był Egipt. W latach 60., 70. i 80. zawierano międzyrządowe umowy, w ramach których eksportowano do Egiptu nie tylko autobusy i sprzęt rolniczy, ale także sadzeniaki ziemniaka oraz pełne know-how uprawowe.

Niektóre źródła wskazują, iż ziemniaki wyhodowane przez polskich naukowców w Skierniewicach mogły trafić na północ Afryki – gdzie były testowane w lokalnych warunkach.

A co, jeżeli trafiły dalej – na Cypr?

Oficjalnie: sadzeniaki z Holandii i Szkocji

Dziś mówi się, iż cypryjskie ziemniaki pochodzą z sadzeniaków importowanych z Holandii i Szkocji. Ale wielu plantatorów przyznaje, iż w przeszłości używano różnych odmian – także z państw Europy Środkowo-Wschodniej. Część materiału mogła pochodzić z Polski – bezpośrednio lub pośrednio. Zwłaszcza jeżeli jakaś partia w Egipcie została odrzucona lub przekierowana dalej.

Czy tak właśnie narodził się mit „cypryjskiego ziemniaka z Polski”? Trudno powiedzieć, ale historia ta nie jest wyssana z palca.

Znajomy smak z dzieciństwa?

Dziś na cypryjskich targach królują ziemniaki, które wyróżniają się smakiem i konsystencją. Czy ich przodkowie pochodzili z Polski? Tego nikt oficjalnie nie potwierdzi – ale wiele wskazuje na to, iż ziemniaki, które miały trafić pod piramidy, zakorzeniły się w cypryjskiej ziemi.

A jeżeli zdarzy Wam się kupić ziemniaki na targu w Paralimni czy Liopetri i poczujecie znajomy smak z dzieciństwa – to może wcale nie będzie przypadek.

FAQ

Czy cypryjskie ziemniaki naprawdę pochodzą z Polski?
Oficjalnie nie. Ale w czasach PRL Polska wysyłała sadzeniaki do Egiptu, a część z nich mogła trafić na Cypr. To bardzo możliwy scenariusz.

Od kiedy Polska hoduje własne odmiany ziemniaków?
Od lat 50. XX wieku – zwłaszcza dzięki Instytutowi IHAR w Skierniewicach.

Dlaczego ziemniaki z Cypru są tak cenione?
Są uprawiane w czerwonej, mineralnej glebie w regionie Kokkinochoria. Dzięki temu mają wyjątkowy smak i strukturę.

Idź do oryginalnego materiału