Zbadali truskawki i... tego o nich nie wiedziałeś

2 tygodni temu
Sezon truskawkowy w pełni. Ceny z dnia na dzień spadają i teraz kilogram owoców można kupić za ok. 18 złotych, a będzie jeszcze taniej.„Należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Uprawiane są globalnie, również na szeroką skalę w Polsce, która należy do czołowych producentów tych owoców w Europie. Truskawki od lat cieszą się niesłabnącą popularnością” – przypomina Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, której naukowcy we 0współpracy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna zbadali owoce.Wiele o truskawkach już wiemy. Na przykład to, iż są bogate w witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy, żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Co do witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce.PRZECZYTAJ TEŻ: Zarobić na truskawkach. Lepiej zbierać czy sprzedawać? Takie są stawkiAle jest coś, czego o nich nie wiedzieliśmy.To ląduje w koszuKiedy je się truskawki, naturalnie odrywa się szypułkę i wrzuca się ją do kosza. Tymczasem są to „niedoceniane fragmenty rośliny”. – Szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu – wylicza Radosław Bogusz z SGGW. I dodaje: – Obecne są w nich również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.PRZECZYTAJ: Przegląd informacji z 1 czerwca 2025. Zamość, Tomaszów Lubelski, Hrubieszów, BiłgorajMożesz zmiksować, dodać do innych ziółStąd właśnie propozycja, żeby przemysł spożywczy zainteresował się szypułkami i znalazł sposób na ich wykorzystanie. Zwłaszcza iż wpisuje się to w ekologiczny trend „zero waste”.Ale szypułki można wykorzystać także w domu. – Szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni. W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny – radzi Radosław Bogusz.
Idź do oryginalnego materiału