Zdrowe tłuszcze w odżywianiu

biblioteka.busko.pl 1 miesiąc temu

19 marca po raz trzeci spotkaliśmy się z Panią Marzeną Schultz magistrem zdrowia publicznego, która podzieliła się swoją ekspercką wiedzą na temat odżywiania.

Głównym tematem wykładu tym razem było spożywanie tłuszczów i ich rola w odżywianiu. Cenną informacją był fakt, iż aby zachować zdrowie nie musimy tłuszczy eliminować z diety, ale dobierać odpowiednio ich rodzaj. Najlepiej byśmy spożywali tłuszcze tzw. nienasycone. Kwasy tłuszczowe nienasycone to rodzaj tłuszczów, które są korzystne dla zdrowia. Charakteryzują się tym, iż w ich cząsteczkach występują jedno lub więcej podwójnych wiązań między atomami węgla. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są m.in.: awokado, pestki dyni, ryby, orzechy, czy gorzka czekolada, ale również ziarna zbóż, kiełki i zarodki zbożowe.

Idź do oryginalnego materiału