
Co robić, by dobrze funkcjonować? Jakich produktów unikać, a które jeść, by być zdrowym? Odpowiedzi na te pytania szukali uczniowie najmłodszych klas Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, a okazją był Światowy Dzień Zdrowia, który przypada 7 kwietnia.
Gościem zajęć otwartych, zorganizowanych przez Joannę Drzewińską, była lekarz med. specjalista medycyny rodzinnej Małgorzata Bystrek-Sowa. Pani doktor opowiedziała o swoim zawodzie i zaprezentowała rzeczy, które są z nim utożsamiane, czyli biały fartuch, stetoskop, szpatułkę i pulsoksymetr.
Niektórzy uczniowie doskonale wiedzieli, co należy robić, aby być zdrowym: odpowiednio się odżywiać, unikać fast foodów, zapewnić organizmowi wystarczającą ilość snu i odpoczynek, zachować higienę, ćwiczyć, myśleć optymistycznie.
Pani doktor dodała, iż trzeba często chodzić na spacery, łykać witaminy i jeść dużo warzyw oraz owoców. Wyjaśniła dlaczego warto pić wodę, a unikać soków: – Soki mają w sobie dużo cukru, a on niekoniecznie jest dla nas dobry. Do wody można dodać plasterek cytryny lub listek mięty i na pewno będzie dobrze smakowała.
Dzieci zgadywały, jakie przedmioty związane z medycyną ukryte są w kartonowym pudle i odgadywały zagadki związane ze zdrowiem, na przykład: „Wszyscy mamy słodkie minki, bo zjadamy…” (witaminki), „Masz gorączkę, na co czekasz? Pora by cię zbadał… (lekarz), „Witaminy, witaminy, dla chłopczyka i… (dziewczyny). Był też eksperyment z wodą i pieprzem, który pokazał, iż trzeba często myć ręce, by pozbyć się wirusów i bakterii. Każdy uczestnik zajęć, dzięki stetoskopowi, mógł posłuchać bicia swojego serca.
aw


























