Przed nami IV edycja Festiwalu Kuchnia Inspiracji, podczas którego lublinianie i turyści będą mogli poznać bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia jest ziemniak – warzywo od wieków obecne na stołach mieszkańców Lubelszczyzny.
To właśnie jemu poświęcone będą spacery z przewodnikiem, konkurs kulinarny dla studentów, jarmark oraz warsztaty. Festiwal odbędzie się w dwa ostatnie weekendy listopada.
– Festiwal Kuchnia Inspiracji to wydarzenie, za pomocą którego powracamy do kulinarnych tradycji naszego regionu. Ich nieodłączną częścią jest ziemniak, uprawiany na Lubelszczyźnie od wieków w wielu odmianach. Przed nami dwa ostatnie weekendy listopada, podczas których będą mogli Państwo jeszcze lepiej poznać to wyjątkowe warzywo – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.
Festiwal odbędzie się w dniach 21-23 oraz 28-30 listopada i zostanie zainaugurowany konkursem kulinarnym dla studentów kierunków gastronomicznych Uniwersytetu Przyrodniczego. Do rywalizacji staną wcześniej wyłonieni uczestnicy, którzy w określonym czasie będą musieli przygotować smaczne i atrakcyjne wizualnie dania z ziemniakiem w roli głównej. W jury konkursowym zasiądą wykładowcy akademiccy oraz doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Kulinarne zmagania zaplanowano na 21 listopada, a ich celem jest wzmocnienie relacji między uczelniami a miastem oraz zachęcanie młodych adeptów sztuki kulinarnej do promowania dziedzictwa gastronomicznego Lubelszczyzny.
Na miłośników lokalnych smaków czekają również warsztaty kulinarne w Miejscu Inspiracji – Perłowej Pijalni Piwa. Uczestnicy, pod okiem doświadczonego kucharza, przygotują trzy potrawy: francuskie ziemniaki sauphinoise, hiszpańską tortilla de patatas oraz włoskie gnocchi. Warsztaty odbędą się 22 listopada (sobota) o godz. 14.00 przy ul. Bernardyńskiej 15A. Na wydarzenie obowiązują zapisy online, które ruszą 19 listopada (środa) o godz. 19.00. Liczba miejsc jest ograniczona.
W programie festiwalu zaplanowano także dwa otwarte spacery. Pierwszy z nich „Od andyjskich gór do podlubelskich pól” rozpocznie się również 22 listopada o godz. 11.00. Poprowadzi go Przewodniczka Inspiracji Marta Łukasik, która przybliży historię ziemniaka: od rośliny medycznej, przez ozdobę dworów królewskich i arystokratycznych, po powszedni składnik codziennej diety. Uczestnicy wyruszą spod Ratusza (pl. Łokietka 1), a trasa przebiegnie przez Krakowskie Przedmieście, ul. Świętoduską, ul. Bernardyńską i ul. Zamojską. Drugi spacer „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole” odbędzie się 30 listopada (niedziela), podczas którego przewodniczka Inspiracji Danuta Borzecka opowie uczestnikom, w jaki sposób ziemniaki wyparły kasze z lubelskiego stołu. Trasa poprowadzi przez najważniejsze miejsca Lublina – od Wzgórza Zamkowego, przez Stare Miasto, w kierunku Krakowskiego Przedmieścia. Start o godz. 11.00 przed wejściem do Zamku Lubelskiego (ul. Zamkowa 9).
W sobotnie przedpołudnia zaplanowano również tematyczne targi w Lubartowskiej 77 (ul. Lubartowska 77). W godz. 9.30-13.00 będzie można skosztować różnorodnych potraw inspirowanych ziemniakiem oraz poznać lokalne wyroby. W programie znalazło się również spotkanie z dietetyczką Kingą Głaszewską-Furman (22 listopada, godz. 9.30) oraz degustacja ziemniaczanych specjałów (29 listopada, godz. 10.00). Wstęp na jarmark jest wolny.
Szczegółowy harmonogram Festiwalu dostępny jest na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu.
Źródło: Miasto Lublin

2 godzin temu

















