Ziemniaki i proziaki przyciągnęły tłumy smakoszy

4 godzin temu
Pierwszy weekend września w Ociece upłynął pod znakiem tradycji, muzyki i regionalnych smaków. Stadion miejscowy wypełnił zapach pieczonych ziemniaków i proziaków, które jak co roku przyciągnęły tłumy smakoszy.

6 września, w sobotni wieczór publiczność bawiła się przy muzyce zespołu „Quatro”, a w niedzielę odbyła się główna część wydarzenia. Na scenie zaprezentowały się m.in. mażoretki „Anturja” ze Skrzyszowa, dziecięca FAMA, Klub Seniora z Ocieki oraz grupa obrzędowa ZPiT „Rochy”. Finał należał do kapeli „Pilźnianie”.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy dawnych prac polowych przygotowane przez Marka Halsa, radnego Bogusława Malikowskiego i Eugeniusza Cyrana. Atrakcje zapewnili również Klub Historyczno-Eksploracyjny „V-2 TEAM”, MDP Ocieka, Jednostka Strzelecka 2051, a także lokalni wystawcy – m.in. Młyn Ocieka–Tuszyma Skowrońscy, producenci miodów i rękodzieła.

Nie zabrakło konkursów nawiązujących do dawnych wiejskich zajęć – w ubijaniu masła, cięciu drewna czy obieraniu ziemniaków. Najdłuższe kolejki ustawiały się jednak po regionalne specjały, w tym klasyczne „zimioki” i proziaki w różnych odsłonach, a nowością był proziok-burger.

Podczas imprezy prowadzono zbiórkę na leczenie czteroletniego Olgierda chorego na SMA. Udało się zgromadzić 24 574,98 zł wraz z symbolicznymi monetami z zagranicy.

Organizatorami wydarzenia byli Wójt Gminy Ostrów Grzegorz Ożóg, Przewodniczący Rady Gminy Rafał Nędza, Radny Bogusław Malikowski, Sołtys Ocieki Marzena Jaksan oraz CKiB Gminy Ostrów. Współorganizatorami zostali również Młyn Ocieka–Tuszyma Skowroński oraz Powiat Ropczycko-Sędziszowski.

zdjęcia Gmina Ostrów

Idź do oryginalnego materiału