Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką

2 godzin temu
Zdjęcie: Ziemniaki w mundurkach nadziane wędzonką


Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka z gminy Miedziana Góra w powiecie kieleckim uraczyć nas może ziemniakami w mundurkach nadzianymi wędzonką. W okresie zbioru ziemniaków to danie szczególnie polecane w domowym menu.

Dlaczego gospodynie polecają ziemniaki? Ponieważ są smaczne i zdrowe. Do tego dają duże możliwości zastosowania w kuchni. Najzdrowsze są te ugotowane na parze lub pieczone. Do gotowania warto zostawić je ze skórką, aby w czasie termicznej obróbki nie utracić części cennych składników.

Ziemniaki dostarczają również wielu ważnych składników mineralnych, jak potas, magnez, fosfor i wapń. Oprócz tego zawierają witaminę C, wspomagającej układ odpornościowy oraz witaminy z grupy B.

Składniki: 4 duże ugotowane ziemniaki, 30 dag wędzonki pokrojonej w kostkę, 8 plastrów sera, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Ziemniaki wydrążyć, nadziać wędzonką z przyprawami. Przykryć serem i zapiec w piekarniku.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka.



Idź do oryginalnego materiału