
Żniwa kończył przemarsz orszaku dożynkowego, na którego czele niesiono wieniec. Jego podstawą było niemłócone zboże, głównie pszenica i żyto. Jako symbol dobrobytu, wieniec dożynkowy strojono orzechami, jabłkami, jarzębiną, kwiatami i wstążkami. Przeznaczony był dla gospodarza, który w podzięce zapraszał wszystkich do wspólnego biesiadowania.
Po inscenizacji obrzędu, w trakcie „Żniw w skansenie”, będzie można spróbować swoich sił w wykonywaniu równianek. To wiązanki dożynkowe, które święci się w kościołach 15 sierpnia, w Święto Matki Boskiej Zielnej. Dawniej układano je z czterech rodzajów zbóż: owsa, pszenicy, żyta i jęczmienia, warzyw oraz ziół. W niektórych wsiach na Sokólszczyźnie równianki przewiązywano krajkami – wąskimi, tkanymi pasami. Pod okiem twórczyni ludowej Kariny Zaborowskiej, będzie można nauczyć się je tkać. Będą też stoiska z regionalnymi potrawami i atrakcje dla dzieci – warsztaty rozpoznawania zbóż oraz wykorzystania tradycyjnych sprzętów, jak żarna czy stępy.
Wydarzenie zakończy się, zgodnie z tradycją, potańcówką. Zagra znana bywalcom Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Kapela Braci Rejwów.
Źródło: Urząd Marszałkowski