Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki pszennej Dobre Plony (typ 650, 1 kg), w której wykryto bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Zakażona mąka pszenna znika ze sklepów
Obecność bakterii STEC stwierdzono w dwóch partiach mąki pszennej Dobre Plony:
- Daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
- Producent: GoodMills Polska Sp. z o.o.
- Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o.

Dystrybutor natychmiast wycofał produkt z obrotu i poinformował Państwową Inspekcję Sanitarną.
Niebezpieczna bakteria typu STEC
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Nie spożywaj zakażonej partii produktu
- Nie spożywać mąki z zakażonych partii.
- W przypadku wystąpienia objawów po jej spożyciu, skontaktować się z lekarzem.
- Informacje o wycofaniu dostępne są na stronie ALDI
Czy uważacie, iż procedury wycofania produktów niebezpiecznych są w Polsce wystarczająco skuteczne? Podzielcie się opinią w komentarzach!