Bakteria E. Coli w mące przennej. Producent wycofuje z rynku niebezpieczny dla zdrowia produkt. Szczegóły i nr. partii

4 godzin temu

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki pszennej Dobre Plony (typ 650, 1 kg), w której wykryto bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Zakażona mąka pszenna znika ze sklepów

Obecność bakterii STEC stwierdzono w dwóch partiach mąki pszennej Dobre Plony:

  • Daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
  • Producent: GoodMills Polska Sp. z o.o.
  • Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o.
ALDI przy ul. Piaseckiej w Świdniku | fot. Dominik Wąsik

Dystrybutor natychmiast wycofał produkt z obrotu i poinformował Państwową Inspekcję Sanitarną.

Niebezpieczna bakteria typu STEC

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Sklep Aldi | materiały prasowe

Nie spożywaj zakażonej partii produktu

  • Nie spożywać mąki z zakażonych partii.
  • W przypadku wystąpienia objawów po jej spożyciu, skontaktować się z lekarzem.
  • Informacje o wycofaniu dostępne są na stronie ALDI

Czy uważacie, iż procedury wycofania produktów niebezpiecznych są w Polsce wystarczająco skuteczne? Podzielcie się opinią w komentarzach!

Idź do oryginalnego materiału