Bakterie Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem

zambrow.org 1 tydzień temu

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, iż w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej w partii śledzia z porem stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes . Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Szczegóły dotyczące produktu Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g Numer partii: 27.11.2024 Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024 Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszcz

Idź do oryginalnego materiału