Koło Gospodyń Wiejskich z Zabłocia zdobyło pierwsze miejsce w konkursie gotowania potraw z fasoli. Impreza odbyła się w Dolnym Hričovie w Słowacji.
Jak informuje gmina Strumień, w kulinarnych zmaganiach wzięło udział 11 drużyn, prezentując różnorodne i kreatywne dania z fasoli. „Panie z Zabłocia przygotowały fasolkę po bretońsku, pastę z białej fasoli i sałatkę z czerwonej fasoli. Wszystkie dania zachwyciły jury nie tylko smakiem, ale również estetyką podania i tradycyjnym podejściem do kuchni regionalnej. Ich zaangażowanie, pasja oraz wyjątkowe umiejętności kulinarne zostały docenione przez organizatorów oraz zgromadzoną publiczność” – cieszą się w gminie nad Zbiornikiem Goczałkowickim.
„Serdecznie gratulujemy naszym Gospodyniom wspaniałego sukcesu i życzymy kolejnych kulinarnych triumfów!” – dodają tamtejsi samorządowcy.
Fot. gmina Strumień.