Bieżąca ocena jakości wody - wodociąg Stock

dabrowa-bial.pl 3 tygodni temu

BIEŻĄCA OCENA JAKOŚCI WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2024 r. poz. 416), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2024 r. poz. 757), § 21 ust. 1, pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badań próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Stock zawartych w poniższej tabeli:

Lp.

Numer sprawozdania z badań próbki wody

Data poboru próbki wody

Miejsce poboru próbki wody

Zakres badań

Przekroczenia

Nazwa laboratorium wykonujące badania

1.

182167/25/BIA z dnia 20.03.2025 r.

14.03.2025

Różanystok 23

Sklep spożywczy

MA*

nie stwierdzono

Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

2.

182168/25/BIA z dnia 20.03.2025 r.

14.03.2025

Stock

Stacja

Uzdatniania

Wody

MA*

nie stwierdzono

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu

Uzasadnienie

Na podstawie sprawozdań z badania próbek wody, pobranych w dniu 14.03.2025 r. w ramach kontroli wewnętrznej prowadzonej przez Wodociągi Podlaskie Sp. z o. o. w Białymstoku stwierdzono, iż woda z wodociągu Stock, w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych wg załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia, spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 ww. ustawy  z dnia 7 czerwca 2001 r. i  poinformowania odbiorców o jakości wody.

Objaśnienia

Zakres badań 

MA* -  monitoring parametrów grupy A -  parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C; parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna;

Idź do oryginalnego materiału