Bobowicko zaprasza na kulinarną ucztę. „Bitwa Regionów” weszła w etap wojewódzki, dopingujmy swoje faworytki

1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Freepik/bitwaregionow.pl


Już 6 sierpnia w Bobowicku (powiecie międzyrzeckim) odbędzie się II etap wojewódzki „Bitwy Regionów”. O udział w finale kulinarnego konkursu powalczy 6 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Takiej uczty nie warto przegapić! Tymczasem prezentujemy Wam zwyciężczynie eliminacji i zachęcamy do własnoręcznego przygotowania gołąbków, które w ubiegłym roku zrobiły furorę w Warszawie.

Przypomnijmy, „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. „Bitwa Regionów” dowodzi, iż polska kuchnia jest nie tylko smaczna i niezwykle różnorodna, ale także może być niewyczerpanym źródłem inspiracji.

– W Kołach Gospodyń Wiejskich żywa jest wspaniała tradycja gotowania fantastycznych dań, o których często choćby nam się nie śniło – mówi Tomasz Rafalski, z-ca dyrektora dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Gorzowie Wlkp. – W zasadzie nie zdarza się, by podczas „Bitwy Regionów” nie smakowało temu, który spróbował. To wspaniała uczta dla podniebienia. Serdecznie zapraszam do uczestniczenia w tym wydarzeniu i wspierania naszych regionalnych produktów

– rekomenduje Rafalski.

Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Dalsza część tekstu pod galerią zdjęć

Pyszności Lubuszanek

Za nami eliminacje powiatowe VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Łącznie w Polsce odbyły się 244 wydarzenia, podczas których zaprezentowano 2 780 wyśmienitych potraw, całe bogactwo smaków i tradycji kulinarnych oraz ogrom pozytywnych emocji. Wszystkiemu towarzyszyła wspaniała atmosfera.

W naszym województwie prezentowano chyba wszystkie możliwe rodzaje potraw. Były pyszne ryby, dziczyzna, wołowina, wieprzowina, placki ziemniaczane oraz lubiane przez wszystkich pierogi. Koła Gospodyń Wiejskich zaskakiwały nowymi przepisami i pomysłami na znane produkty.

– Trudno znaleźć coś, co jest najczęściej gotowane – przyznaje Tomasz Rafalski. – Różnorodność tych dań jest bardzo szeroka i często wynika z miejscowych tradycji. Niektóre zwyczaje są przywiezione z Kresów Wschodnich oraz wielu innych miejsc, z których przybyli obecni Lubuszanie.

W naszym województwie wyłoniono 6 Kół Gospodyń Wiejskich, które w Bobowicku powalczą o miejsce w finale:

  • powiat żagański – Koło Gospodyń Wiejskich w Łozach. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały zrazy wołowe z kapustą, podane z kotletami ziemniaczanymi z grzybami,
  • powiat krośnieński i żarski – Koło Gospodyń Wiejskich w Kosarzynie. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały karpia w borowikach naszej Anieli,
  • powiat nowosolski i wschowski – Koło Gospodyń Wiejskich Kandlewianki. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały pyzy Kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym,
  • powiat gorzowski i strzelecko-drezdenecki – Koło Gospodyń Wiejskich “Stokrotki” w Buszowie. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały jelenia w Borowikach,
  • powiat międzyrzecki, sulęciński i słubicki – Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety,
  • powiat zielonogórski i świebodziński – Koło Gospodyń Wiejskich Żelechów. Panie w etapie eliminacyjnym przygotowały królika w sosie śmietanowo – warzywnym z opalanymi ziemniakami.

– Byłem członkiem dwóch komisji na etapie eliminacyjnym i jestem bardzo mile zaskoczony. Poziom był niezwykle wysoki – mówi Tomasz Rafalski. – Uważam, iż lubuskie po raz kolejny zajmie w finale korzystną pozycję

– ocenia nasz rozmówca.

Bobowice zapraszają na kulinarne starcie

II etap wojewódzki „Bitwy regionów” dla województwa lubuskiego odbędzie się w niedzielę, 6 sierpnia na terenie ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, mieszczącym się przy ul. Międzyrzeckiej 7.

Teren, na którym będą rozgrywane eliminacje, jak i cała okolica są niezwykle urokliwe. Wieś położona jest nad Jeziorem Bobowickim. jeżeli do tego dodamy możliwość skonsumowania czegoś pysznego, nikogo więcej chyba nie trzeba przekonywać.

– Język polski nie zna słów, którymi można opisać te cudowności, których będzie można spróbować na zawodach – przekonuje Rafalski. Wszystko w dobrych cenach, a jeżeli porównamy cenę do jakości to w ogóle nie ma o czym mówić. Trzeba przyjechać!

– zaprasza organizator.

Lubuskie z sukcesami w „Bitwie Regionów”

W ubiegłorocznym finale w Warszawie województwo lubuskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” z Brzeźnicy. W ogólnopolskim rozrachunku Panie zajęły 3 miejsce. Jurorom bardzo przypadły do gustu gołąbki postne. Receptura ma swoje źródła na pograniczu Ukraińsko – Rumuńskim. Poniżej podajemy przepis na ten specjał.

Dalsza część tekstu pod zdjęciem

Składniki:

  • 3 szklanki grubej kaszy
    kukurydzianej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • główka kapusty,
  • 6 szklanek wody.

Składniki na sos:

  • 0,5 kostki masła,
  • 0,5 kg kurek,
  • 0,5 litra śmietany 30%,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Ugotować kaszę kukurydzianą, ciągle mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.
Cebule podsmażyć na oleju i dodać do kaszy. Pieczarki zetrzeć na tarce, lekko poddusić i razem z wodą dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Gotowy farsz zawinąć w liście kapusty. Zawinięte gołąbki układać w garnku i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz.

Sos
Kurki podsmażyć na maśle. Doprawić przyprawami. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ugotowane gołąbki polać sosem. Smacznego!

Sięgnij po więcej mistrzowskich przepisów

Ta i inne wyśmienite potrawy, których receptury powstały z pasją i sercem, mogą zagościć również w Państwa domach! Na stronie internetowej bitwaregionow.pl/ znajdziecie Państwo publikację, w której przygotowaniu uczestniczyły KGW rywalizujące w finale VII edycji „Bitwy Regionów”.

Czytaj też:

LUBUSKIE

Kulinarna Bitwa Regionów w Zatoniu [ZDJĘCIA]

16 lipca 2023

W Zatoniu odbył się ostatni powiatowy etap Kulinarnej Bitwy Regionów. Dziś konkurowały ze sobą Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu świebodzińskiego...

Czytaj więcej

Kulinarna Bitwa Regionów w Pieskach [ZDJĘCIA]

2 lipca 2023

Bitwa Regionów w Sławie

15 czerwca 2023

Bitwa Regionów w Grabiku

3 czerwca 2023

Tomaszowska Bitwa Regionów

22 maja 2023
Idź do oryginalnego materiału