Mąka, zsiadłe mleko trochę drożdży i garstka ryżu wystarczy, aby upiec w domu naturalny, zdrowy chleb bez „chemii”. Przepis znany od lat polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieleckich Młynach, w powiecie kieleckim.
Jesienią warto sprawdzić, czy się uda i jak smakuje, ponieważ wciąż przybywa chętnych na naturalne pieczywo własnego wypieku.
Składniki: 1 l wody, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka zsiadłego, 10 dag drożdży, 1 kg mąki żytniej, 2 garstki ryżu białego, tłuszcz do smarowania blachy.
Przepis: Ryż ugotować w wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Dodać drożdże i zostawić na 12 godzin, aby powstał zakwas. Wlać zsiadłe mleko, wsypać sól, mąkę, wyrobić i zostawić w dzieżce do wyrośnięcia. Następnie ciasto uformować i włożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem. Poczekać ok. 30 minut, aż wyrośnie. Piec w nagrzanym piecu chlebowym przez ok. 1 godzinę.
Przepis podała: Janina Król z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieleckich Młynach – córka Anieli Wesołowskiej.



1 godzina temu

![[FOTO] Podsumowano tegoroczny cykl "Biegiem po zdrowie". Za nami uroczysta gala w MDK](https://img.czecho.pl/2025/11/uroczysta_gala_podsumowujaca_cykl_biegiem_po_zdrowie_2025_27_11_2025_a6b7.jpg)




![Warmia Energa Olsztyn lepsza od gości z Kwidzyna. "Cel został zrealizowany" [ZDJĘCIA]](https://static.olsztyn.com.pl/static/articles_photos/45/45448/9ec94586ab107bdbd412f7209078a68f.jpg)









