Chleb od Anieli

1 godzina temu
Zdjęcie: Chleb od Anieli


Mąka, zsiadłe mleko trochę drożdży i garstka ryżu wystarczy, aby upiec w domu naturalny, zdrowy chleb bez „chemii”. Przepis znany od lat polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieleckich Młynach, w powiecie kieleckim.

Jesienią warto sprawdzić, czy się uda i jak smakuje, ponieważ wciąż przybywa chętnych na naturalne pieczywo własnego wypieku.

Składniki: 1 l wody, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka zsiadłego, 10 dag drożdży, 1 kg mąki żytniej, 2 garstki ryżu białego, tłuszcz do smarowania blachy.

Przepis: Ryż ugotować w wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Dodać drożdże i zostawić na 12 godzin, aby powstał zakwas. Wlać zsiadłe mleko, wsypać sól, mąkę, wyrobić i zostawić w dzieżce do wyrośnięcia. Następnie ciasto uformować i włożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem. Poczekać ok. 30 minut, aż wyrośnie. Piec w nagrzanym piecu chlebowym przez ok. 1 godzinę.

Przepis podała: Janina Król z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieleckich Młynach – córka Anieli Wesołowskiej.



Idź do oryginalnego materiału