Minister zdrowia przedłużył o pół roku pilotażowy program „Dobry posiłek w szpitalu”. Oznacza to, iż w zakwalifikowanych do programu szpitalach pacjenci przez cały czas będą mogli korzystać ze zbilansowanych posiłków opracowanych przez dietetyka. To dobra wiadomość również dla pacjentów przasnyskiego szpitala, który uczestniczy w programie.
W Dzienniku Ustaw ukazała się nowelizacja rozporządzenia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu”. Zgodnie z nowymi przepisami program przedłużono do 30 czerwca 2025 r.
Program „Dobry posiłek w szpitalu” zakłada wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Szpitale biorące udział w projekcie mają obowiązek zapewnić pacjentom wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia. W ramach dokumentacji placówki muszą regularnie fotografować przygotowywane posiłki.
Przasnyski szpital do pilotażowego programu przystąpił w listopadzie 2023 r. Posiłki dla pacjentów przygotowywane są w obiekcie (od 1 sierpnia 2024 r kuchnia podlega całkowicie pod szpital). Informacje na temat jadłospisu, wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej przasnyskiego szpitala. Umieszczane są również zdjęcia posiłków z danego dnia.
Dodatkowo, program zakłada, iż na zlecenie lekarza, hospitalizowanemu pacjentowi może być udzielona porada żywieniowa przez dietetyka szpitalnego, w celu podniesienia poziomu wiedzy o żywności i sposobie żywienia sprzyjającym zdrowiu.
ren