Degustacje lokalnych specjałów, kiermasz produktów regionalnych i pokazy kulinarne – w Muzeum Etnograficznym w Ochli trwa impreza „Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. Oprócz atrakcji gastronomicznych, na zielonogórzan i turystów czeka także sporo wydarzeń artystycznych, wśród których można znaleźć m.in. występy Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca.
Wydarzenie „Dobre, smaczne, bo Lubuskie” rozpoczyna obchody Międzynarodowego Festiwalu Folkloru – „Oblicza Tradycji 2025”. Jak mówią uczestnicy, dzięki takim imprezom można poznać lokalną kuchnię oraz zwyczaje:
Jednym z wystawców jest Wiktoria Kowalczuk, pszczelarka, która produkcją miodów i świec zajmuje się od 32 lat:
Podczas imprezy można także zakupić wianki i zioła.
– Robimy ozdoby m.in. z lawendy i mięty – mówi Agnieszka Lesiak, zielarka z Odolanowa:
Wydarzenie „Dobre, smaczne, bo Lubuskie” potrwa do godz. 16:00.