Festiwal zup zachwycił w Niekłaniu [wideo, zdjęcia]

1 rok temu

Jaki jest przepis na dobrze spędzone weekendowe popołudnie? Wszyscy, którzy wzięli udział w sobotę w Festiwalu Zup w Niekłaniu już go znają. To był świetnie spędzony czas, w pięknym otoczeniu i na dodatek ze znakomitymi smakami w głębokich talerzach. Najlepszą zupą okazał się krem z buraka.

Relacja wideo już wkrótce.
Głównym organizatorem wydarzenia była Fundacja Inspiracja i Rozwój przy wsparciu Centrum Młodzieży i Wolontariatu – to jednostki skupiające przede wszystkim młode osoby z terenu powiatu koneckiego. Festiwal Zup zorganizowano na pięknym dziedzińcu Starej Piekarni w Niekłaniu w gminie Stąporków. To miejsce stylem kojarzące się z Prowansją, a historią nawiązujące do rodu Platerów.

„Zorganizowaliśmy festiwal zup. Każda z przybyłych grup gotuje inną zupę, a zupy mamy przeróżne – mamy ramen, mamy zupę meksykańską. Każdy mógł wybrać co gotuje i od godziny trwa właśnie gotowanie […] W ramach konkursu jury będzie oceniać zupy. Na podstawie smaku, klarowności i innych wytycznych będą one oceniane. Jest też konkurs publiczności, gdzie jury wrzucając żetony wybierze najlepsze danie” – opowiada nam Alicja Woźniak z Fundacji Inspiracji i Rozwój.

Oprócz kulinarnych na wszystkich przybyłych czekały też inne atrakcje – koło fortuny z ciekawymi nagrodami, poczęstunek lemoniadą, ścianka foto. Organizatorzy zapewnili też dwie specjalne strefy: dla najmłodszych z animatorami i opiekunami oraz chillu z leżakami.

Po gotowaniu do pracy wzięli się jurorzy, czyli: burmistrz Dorota Łukomska, Marta Temperowicz z Green Box Końskie i Zuzanna Lisowska – uczestniczka programu Masterchef mająca swoje korzenie w gminie Stąporków –„Kieruję się odpowiednim smakiem, prezentacją dania, ale i tym iż tutaj jest dobra zabawa, a uczestnicy wkładają to gotowanie całe swoje serce. Przekazuje im by dobrze się bawili, bo o ile mamy tę pozytywną energię to to przekłada się na smak dania. Jesteśmy jeszcze przed degustacją, ale zapachy są obłędne” – mówi nam Zuza Lisowska.

Wiemy już jakie były wyniki obrad jury: pierwsze miejsce zaserwowała drużyna La Zuppa (przygotowali oni krem z buraka z karmelizowanym jabłkiem), druga lokata przypadła „Zainspirowanym”, a trzecia ekipie „Kolorowy zawrót głowy”. Nagroda publiczności przypadła grupie „Szalone Garczki”, która przygotowała barszcz zabielany.

Biorąc pod uwagę jak znakomicie bawili się uczestnicy Festiwalu Zup w Niekłaniu oraz frekwencje na tym wydarzeniu zorganizowanym w „Starej Piekarni” możemy spodziewać się kolejnych edycji podobnych kulinarnych imprez w tym miejscu.

Zdjęcia:

Idź do oryginalnego materiału