#FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®! Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarnotowarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy.
Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na https://RestaurantWeek.pl/.
RestaurantWeek® – Wydanie Specjalne!
Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i euforii z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska, kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwalu kulinarno-towarzyskiego w
Polsce i w Europie.
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać
wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata. – zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.
Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!
Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.
[ZOBACZ GDZIE] zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!
COMO
Nowe klimatyczne miejsce na kulinarnej mapie Lublina z wnętrzem zaprojektowanym zgodnie z najnowszymi włoskimi trendami. Restauracja przyjazna jest czworonogom więc przy okazji Festiwalu zabierz tu swojego psiego przyjaciela. Propozycje Chefa Tomka Tarasa w menu nadchodzącej edycji to: krem z buraków chioggia z malinami,
chili, kokosem i prażonymi orzeszkami piniowymi, nastepnie: ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i roślinną śmietanką. W alternatywnej opcji menui: tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem, na danie główne pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli. W obu wersjach na deser: tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą.
BONA
Restauracja z wyjątkowym spojrzeniem na smaki śródziemnomorskie i widokiem na Zamek Lubelski. Z okazji Festiwalu Chef kuchni Roman Budushevsyi przygotował dwie propozycje menu. W pierwszej odsłonie: smażone karczochy z puree z grillowanych bakłażanów z dodatkiem wędzonych pomidorów i migdałów, na drugie danie:
przegrzebek na kremie z kalafiora, ravioli z kukurydzianym kremem z dodatkiem pomidorowej salsy, a na deser pistacjowy supreme. Druga wersja menu to: Vitello Tonnato – cielęcina z sosem z tuńczyka, kaparami, chilli i praliną pistacjową, na następnie: comber z nowozelandziej baraniny na kremie z topinamburu z sosem z czarnego kardamonu, a deser to cannoli – krem śmietankowy, mus z owoców leśnych i czekolada. Rezerwuj – nie ma na co czekać!
Wytrawny
To nowoczesne bistro serwujące m.in. regionalną kuchnię bazującą na produktach znanych na Lubelszczyźnie. Specjalnie na Festiwal Chef kuchni przygotował dwa warianty menu, w pierwszym: tatar z marynowanej cukinii i suszonych pomidorów, z podgrzybkiem, szalotką, kaparami i tiulem ziołowym, nastepnie: śledź w tempurze z
gratin ziemniacznym, mini marchewką i emulską koperkową. W mięsnej opcji menu spróbujesz: crudo di parma z rukolą w winegrecie mango na żytniej grzance czosnkowej i prasowanego policzka wieprzowego duszonego w aromacie wędzonej śliwki z ziołową polentą i mini marchewką. Finał tej uczty to: dekonstrukcja panna cotty ze świeżymi owocami i musem malinowym.
PizzaLover
Z miłości do włoskiej kuchni – w nowoczesnym wydaniu. Nacieszysz się tu pysznymi kreacjami kulinarnymi i urokliwą atmosferą. W ramach festiwalowej przystawki: krem z pomidorów z mascarpone (menu A) lub bruschettę z musem z mortadeli z pistacjami (menu B). Danie główne w menu A to: kanapka z grillowaną ośmiornicą z sosem
chimichurri, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem i kolendrą, a w menu B: stek z polędwicy wołowej z pistacjami i pieczonymi batatami. Na deser do wyboru: sycylijskie rurki z pistacjami i ricottą lub sernik mascarpone z ricottą i masłem pistacjowym. Miłośnicy włoskiej kuchni – koniecznie zapiszcie ten adres!
Prusa 8 Lokal Kulinarny
To różnorodna kuchnia podążająca za najnowszymi trendami. Restauracja przy ul. Prusa 8 to propozycja dla fanów europejskich smaków w najlepszym wydaniu. Z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® w popisowym menu: bruschetta w stylu włoskim z pomidorami Pelati, oliwkami i bakłażanem (menu A), krem z topinamburu z oliwą
szczypiorkową, chilli i prażonym słonecznikiem (menu B). Danie główne w pierwszej propozycji to: czerwony łosoś z kolorowym ryżem z wakame i chilli, sos limonkowy i sałatka z karczochem, a w menu B: polędwiczka w sosie grzybowym z chipsem ziemniaczanym i piklowaną dynią. W obu wersjach na zwieńczenie uczty tercet czekoladowy na kruchych ciasteczkach. Warto zarezerwować!
Giuseppe
Kultowa włoska restauracja przy ul. Hipotecznej 3 w Lublinie to spotkania w śródziemnomorskim stylu i kulinarna uczta od serca. Na Festiwalu podadzą włoską focaccię z rozmarynem, oliwą i czosnkiem (menu A) lub focaccię alla caprese z pomidorkami, mozarellą, oliwkami Kalamata, rukolą i sosem z suszonych pomidorów (menu B). Na danie główne propozycja wegetariańska to tagliatelle własnej produkcji z pesto pietruszkowo-bazyliowym, konfitowanymi pomidorkami i serem Grana Padano, w wersji mięsnej domowe pappardelle z krewetkami i borowikami w sosie winnomaślanym ze śmietanką. Na deser do wyboru biszkopty nasączone kawą i Amaretto z masą z serka mascarpone i cukrem pudru lub beza z bitą śmietaną, mascarpone i świeżymi owocami.
Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!
Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini
Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w
prezencie starter z masłem.
Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024