Spożycie tego produktu może spowodować zakażenie bakterią STEC, co prawdopodobnie doprowadzi do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej bezkrwawej biegunki. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował o prowadzonym przez producenta wycofaniu partii sera ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli, która produkuje toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2
GIS: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga
zambrow.org 6 miesięcy temu
- Strona główna
- Medycyna lokalna
- GIS: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga
Powiązane
Tragiczny finał zdarzenia na letnisku w Osiecznej
25 minut temu
Jakie są kolejki do chirurga w Kłodzku?
38 minut temu
Lubelskie: Spadł z dachu, gdy montował antenę
1 godzina temu
Nowe bloki komunalne przy ul. Krakowskiej
1 godzina temu
Polecane
Przyczyna niedokładności pomiarów ciśnienia wyjaśniona
1 godzina temu
Po latach opublikowano ważne zalecenia Komitetu ONZ
1 godzina temu
Kraków Airport wspiera pasażerów w spektrum
2 godzin temu
Śpiewająca farmaceutka – Anna Matan
2 godzin temu
Estoński przemysł rybny odkrywa drugie życie resztek
3 godzin temu