Spożycie tego produktu może spowodować zakażenie bakterią STEC, co prawdopodobnie doprowadzi do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej bezkrwawej biegunki. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował o prowadzonym przez producenta wycofaniu partii sera ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli, która produkuje toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2
GIS: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga
zambrow.org 5 miesięcy temu
- Strona główna
- Medycyna lokalna
- GIS: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga
Powiązane
Wypadek przy rozładunku zboża. Kierowca w ciężkim stanie
1 godzina temu
Ujawnia, z jakim rakiem walczyła Joanna Kołaczkowska
1 godzina temu
Szukasz fizjoterapeuty w Warszawie?
1 godzina temu