Jak wyjaśnia w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, w partii produktu mięsnego wykryta została bakteria Listeria monocytogenes. Stanowi ona duże zagrożenie dla zdrowia dlatego zaapelowano o niespożywanie wskazanego w komunikacie produktu
Fot. Shutterstock / Warszawa w Pigułce
W swoim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje, iż w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej w jednej z partii boczku wędzonego stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej ową bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Chodzi dokładnie o produkt:
- Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony,
- Data minimalnej trwałości: 30.11.2024,
- Numer partii: 24305001,
- Producent: Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301
Zainicjowano również działania mające na celu wycofanie skażonej partii z obrotu. W komunikacie zaapelowano również o nie spożywanie produktu z wyżej wskazanej partii, gdyż jest to związane z ryzykiem dla zdrowia.
Wyjaśniono, iż w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy listeriozy to gorączka, bóle mięśni, biegunka oraz inne objawy żołądkowo0jelitowe. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz osób starszych.