Spożycie produktu grozi zakażeniem bakterią STEC, co może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki W badaniach właścicielskich wykryto obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej, o czym został poinformowany Główny Inspektor Sanitarny. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenił ryzyko: spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadszych przypadkach wystąpić może znaczne pogorszenie stanu zdrowia , które objawia się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony
GIS: Wykrycie obecności Escherichia coli w mące pszennej
zambrow.org 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Medycyna lokalna
- GIS: Wykrycie obecności Escherichia coli w mące pszennej
Powiązane
Polecane
Pięciu pacjentów z podejrzeniem choroby Zalewu Wiślanego
5 godzin temu
Rzadka choroba na Pomorzu. Stwierdzono 5 przypadków
6 godzin temu