Spożycie produktu grozi zakażeniem bakterią STEC, co może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki W badaniach właścicielskich wykryto obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej, o czym został poinformowany Główny Inspektor Sanitarny. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenił ryzyko: spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadszych przypadkach wystąpić może znaczne pogorszenie stanu zdrowia , które objawia się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony
GIS: Wykrycie obecności Escherichia coli w mące pszennej
zambrow.org 5 miesięcy temu
- Strona główna
- Medycyna lokalna
- GIS: Wykrycie obecności Escherichia coli w mące pszennej
Powiązane
Chaos i duża ewakuacja w Londynie. "Incydent chemiczny"
3 godzin temu
Gdzie uzyskać pomoc w porze nocnej, w weekend i święta?
4 godzin temu
Tragiczny finał zdarzenia na letnisku w Osiecznej
4 godzin temu
Jakie są kolejki do chirurga w Kłodzku?
4 godzin temu
Polecane
7 rodzajów krostek, które można pomylić z trądzikiem
39 minut temu
Jeszcze więcej wątpliwości wokół dotacji z KPO
2 godzin temu
Polskie siatkarki lecą na MŚ: skład ujawniony
2 godzin temu