Groźne bakterie w jajach! Sanepid ostrzega

6 dni temu

Sanepid w jednej z próbek jaj wykrył bakterie Salmonelli. GIS ostrzega, iż spożycie może grozić konsekwencjami zdrowotnymi. Partia jaj jest w tej chwili wycofywana.

Fot. GIS

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.

Szczegóły dotyczące produktów

  • Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
  • Numer partii: 22.09.2024
  • Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Idź do oryginalnego materiału