Wśród wcześnie plonujących ziemniaków jest ignacy – polecany do uprawy nie tylko ze względu na wczesny zbiór, ale i tolerancję na susze. Po około 103 dniach wegetacji jest gotowy do zbioru.
Sadzeniaki to ziemniaki uprawiane ze specjalnie przygotowanych „ziemniaków nasiennych” , czyli małych bulw. Na pozór są takie same jak te, kupowane w sklepach, ale posiadają certyfikaty jako wolne od wirusów, a więc powinny dać ci zdrowe, silne rośliny. Ziemniaki sadzeniaki nasienne można kupić wiosną i jesienią w centrach ogrodniczych i online.
Ziemniaki sadzi się, kiedy temperatura powietrza i gleby wynosi 8-10 stopni Celsjusza. Ziemniaki najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych, łatwo nagrzewających się. Gleba pod uprawę powinna być żyzna i próchnicza.
Jak podkreślają specjaliści z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka, którzy obecni byli niedawno w Kielcach na targach Agrotech, o wegetacji i plonowaniu ziemniaków ważyć będzie, oprócz pogody i nawodnienia gleby przede wszystkim zdrowy materiał do sadzenia. Sadzeniaki przygotowane i polecane do uprawy na bardzo wczesny zbiór powinny posiadać certyfikaty, świadczące o tym, iż są wolne od wirusów, a więc powinny dać ci zdrowe, silne rośliny.
Polecana przez Pomorsko-Mazurską Hodowlę Ziemniaka sadzeniaki na wczesny zbiór w kraju to odmiana Ignacy – odmiana wczesna – plon po 103 dniach. Bulwy ziemniaków tej odmiany będą miały jasnożółty miąższ i skórkę, a kształt okrągłoowalny. To odmiana o typie kulinarnym B, czyli ogólnoużytkowym o zawartości skrobi 12 procent. Ziemniak ignacy doceniony jest także za tolerancję na suszę.
Co podkreślają specjaliści z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka, ignacy ma małe i średnie wymagania glebowe. Temperatura gleby w czasie sadzenia powinna wynosić 8-10 stopni Celsjusza.
W województwie świętokrzyskim wśród wcześnie plonujących odmian ziemniaków na liście polecanych są:
- denar – odmiana o wszechstronnym zastosowaniu, nadaje się zarówno do zamrażania, jak i do sałatek. Ma małe wymagania glebowe i urośnie choćby na glebach lekkich i dobrze się przechowuje. Ziemniaki odmiany denar sprawdzają się w daniach gotowanych;
- impresja – to odmiana ziemniaków o gładkiej skórce i owalnych bulwach z bardzo płytkimi oczkami. Dedykowana jest szczególnie do sałatek, gotowania. Dobrze plonuje i dobrze się przechowuje. Ma średnie wymaganiach glebowe i wodne;
- werbena – to odmiana o bardzo niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Bardzo dobrze radzi sobie w trudnych warunkach klimatycznych i polecana jest przede wszystkim do uprawy pod osłonami na wczesny zbiór. Ma miąższ o jasnożółtej barwie i nie ciemnieje po ugotowaniu. Szczególnie polecana są do gotowania, a także na placki ziemniaczane.
- piwonia – odmiana, która dojrzałość osiąga już po około 78 dniach, jest plenna i smaczna. Miąższ ma żółty, który nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy ma średniej wielkości, owalne o gładkiej skórce.
- tonacja – ma bulwy owalne, nierówne i jasno żółte. Bardzo dobrze się przechowuje. Plon ma wyrównany. Odmian jest odporna na choroby i uszkodzenia mechaniczne. Ziemniaki tej odmiany spożywane są najczęściej jako ziemniaki gotowane.