Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu wpływa znacząco na smak napoju. Różnice między kawami do ekspresów przelewowych i kolbowych wynikają z metod ekstrakcji. Dobór ziaren i stopień zmielenia mają najważniejsze znaczenie dla aromatu. Niezależnie od preferencji, zrozumienie specyfiki każdego rodzaju kawy pomoże Ci cieszyć się doskonałym naparem.
Czym charakteryzuje się kawa do ekspresu przelewowego?
Ekspres przelewowy wymaga średnio zmielonej kawy, która pozwala na powolne przenikanie wody przez ziarna. Kawy pochodzące z Kolumbii czy Etiopii o owocowych nutach sprawdzają się najlepiej w tych właśnie urządzeniach. Długi czas ekstrakcji wydobywa subtelne aromaty i daje zrównoważony napar. Warto wybierać kawy jednogatunkowe, najlepiej speciality, by docenić ich charakterystyczne cechy. Na platformie InPost Fresh dostępne są wysokiej jakości kawy ziarniste, w tym 100% Arabica z Kolumbii, idealne do ekspresów przelewowych.
Jaki rodzaj kawy wybrać do ekspresu kolbowego?
Ekspresy kolbowe wymagają kawy o drobniejszym stopniu zmielenia oraz ziaren odpornych na wysokie ciśnienie i temperaturę. Idealnie sprawdzają się mieszanki zawierające Arabikę i Robustę, która dodaje espresso intensywności i charakterystycznej pianki – cremy. Ziarna o ciemniejszym paleniu, z nutami czekoladowymi czy orzechowymi, lepiej znoszą ekstrakcję pod wyższym ciśnieniem. Popularne są kawy włoskie, stworzone specjalnie z myślą o espresso. W ofercie InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór kaw do ekspresów kolbowych, przelewowych, a choćby kapsułkowych (uwalniających od kwestii mielenia kawy), w tym ekskluzywne mieszanki z różnych regionów świata: https://inpostfresh.pl/kategoria/kawa-9386.
Jak stopień zmielenia wpływa na smak kawy?
Stopień zmielenia ma bardzo istotne znaczenie dla ekstrakcji i smaku naparu. Dla ekspresów przelewowych najlepszy jest średni stopień, zbyt drobny prowadzi do gorzkiego smaku, zbyt gruby nie uwolni pełni aromatu. Przy ekspresach kolbowych drobne mielenie umożliwia szybką ekstrakcję pod ciśnieniem. Pamiętaj o kilku podstawowych regułach mielenia kawy:
- grubo mielona – do french pressa,
- średnio mielona – do ekspresu przelewowego,
- drobno mielona – do ekspresu kolbowego,
- bardzo drobno mielona – do kawy parzonej po turecku.
Najlepiej kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed parzeniem (najlepiej w młynku ręcznym, ale elektryczny też daje świetne efekty). Świeżo zmielona kawa zawiera więcej olejków odpowiedzialnych za smak.