Bazą tego jesiennego koktajlu jest purée z dyni, która kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor to zasługa beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i potencjalnie przeciwnowotworowym. Beta-karoten dba też o kondycję skóry i zdrowie oczu. Dodatkowo dynia dostarcza witaminy C i cynku, co jest najważniejsze dla budowania odporności w okresie jesienno-zimowym. Jest też niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika, doskonale sprawdzi się podczas odchudzania, zapewniając uczucie sytości.
Drugim kluczowym składnikiem jest siemię lniane, cenione za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy doskonale wspierają układ krwionośny: dbają o serce, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Nasiona lnu pomagają także w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a zawa

5 dni temu







![Kontrowersje wokół pomnika. Został odrestaurowany bez wiedzy konserwatora zabytków [ZDJĘCIA]](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/11/EAttachments9064544f41709520703ea6fdc2bb18d8a5d5627.jpg?size=md)






