Jesienny koktajl z dyni

5 dni temu
Koktajle i smoothie kojarzą się zwykle z latem i sezonowymi owocami. Jednak chłodniejsza aura wcale nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych i odżywczych napojów! Jesień oferuje doskonałą bazę dla pełnowartościowego smoothie – jest nią dynia. W połączeniu z nasionami lnu tworzy napój, który jest idealnym, szybkim śniadaniem i prawdziwą bombą witaminowo-błonnikową, zbawienną dla jelit i zdrowia serca. Dynia i siemię lniane – duet doskonały dla zdrowia

Bazą tego jesiennego koktajlu jest purée z dyni, która kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor to zasługa beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i potencjalnie przeciwnowotworowym. Beta-karoten dba też o kondycję skóry i zdrowie oczu. Dodatkowo dynia dostarcza witaminy C i cynku, co jest najważniejsze dla budowania odporności w okresie jesienno-zimowym. Jest też niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika, doskonale sprawdzi się podczas odchudzania, zapewniając uczucie sytości.

Drugim kluczowym składnikiem jest siemię lniane, cenione za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy doskonale wspierają układ krwionośny: dbają o serce, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Nasiona lnu pomagają także w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a zawa
Idź do oryginalnego materiału