Kawa: samo zdrowie czy zagrożenie? Zależy co i kiedy pijesz. Sprawdź zasady!

5 godzin temu
Kawa to dla wielu nie tylko przyjemność, ale także niezbędny zastrzyk energii. Naukowcy zgodnie potwierdzają: umiarkowane spożycie (ok. 3 do 5 filiżanek dziennie) wiąże się z szeregiem korzyści prozdrowotnych, w tym ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia. Klucz leży jednak w tym, kiedy sięgamy po "małą czarną". Ważne jest też jaka kawa jest w filiżance. Nie wszyscy mogą pić tyle samo kawy, a jej przedawkowanie może być nieprzyjemne. Kawa? Najlepiej przed południem!

Najnowsze badania lekarzy i dietetyków wskazują, iż aby zmaksymalizować korzyści, należy ograniczyć picie kawy tylko do godzin porannych. Dorośli, którzy pili kawę między 4 rano a południem, odnotowali o 16% mniejsze prawdopodobieństwo zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i o 31% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.

Kardiolodzy tłumaczą to dwoma czynnikami:


Lepszy Sen: Picie kawy rano w mniejszym stopniu zaburza nocny odpoczynek, co pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.


Silniejsze Działanie Przeciwzapalne: Uważa się, iż przeciwzapalne adekwatności kawy są najsilniejsze właśnie w godzinach porannych.


Umiar i dawki czyli kofeina pod kontrolą

Kofeina, choć pobudza i poprawia koncentrację, jest substancją psychoaktywną, dlatego najważniejsze jest przestrzeganie bezpiecznej dawki. Dla zdrowe
Idź do oryginalnego materiału