W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną oraz stwierdzeniem w dniu 17 grudnia 2024 roku pierwszego ogniska rzekomego pomoru drobiu u ptaków utrzymywanych w niewoli na terenie województwa małopolskiego w 2024 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w Bochni informuje, iż :
Rzekomy pomór drobiu (pseudopestis avium), czyli choroba Newcastle (Newcastle disease, ND), jest jedną z najważniejszych jednostek chorobowych drobiu oraz innych gatunków ptaków egzotycznych oraz dziko żyjących, stanowiąc zagrożenie dla produkcji drobiu na całym świecie. Dzikie ptaki, zwłaszcza sezonowo migrujące, są ważnym wektorem w transmisji wirusów. Choroba szerzy się głównie poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami, drogą kropelkową i przez zanieczyszczoną ściółkę. Innymi źródłami zakażenia są zanieczyszczony sprzęt, padłe ptaki, woda, pasza i pracownicy fermy. Ludzie i pojazdy mogą z łatwością przenosić wirus pomiędzy kurnikami oraz fermami. Wirus choroby Newcastle nie jest chorobotwórczy dla ludzi, aczkolwiek kontakt z wirusem zjadliwym terenowym lub choćby serotypem szczepionkowym może wywoływać podrażnienie górnych dróg oddechowych oraz być przyczyną łagodnego zapalenia spojówek. Wśród objawów klinicznych u zakażonych ptaków dominują objawy ze strony układu pokarmowego i nerwowego (np. kręcz szyi), jednak dość często obserwuje się także zmiany patologiczne w obrębie układu oddechowego. W przebiegu łagodnej postaci choroby objawy ze strony układu oddechowego często bywają prawie niedostrzegalne, ale w formie ostrej potrafią być silnie wyrażone poprzez osowiałość, znaczne zaburzenia oddechowe, spadek nieśności, długo utrzymujące się objawy neurologiczne czy uporczywą biegunkę. Ostra postać choroby zawsze odznacza się zwiększeniem upadków, a w ciężkich postaciach śmiertelność jest bardzo wysoka, obejmując choćby 70% zakażonego stada.
Środki dezynfekujące łatwo niszczą wirus, ale w ściółce może on zachować żywotność choćby przez 2 miesiące, a w ciałach padłych ptaków – choćby przez 12 miesięcy. Zatem podstawowa prewencja opiera się na dobrych procedurach bioasekuracji oraz szerokim stosowaniu szczepień profilaktycznych, a w wielu krajach szczepienia przeciwko chorobie Newcastle stały się obowiązkowe w przemysłowej produkcji drobiu.
W związku z powyższym Powiatowy lekarz Weterynarii w Bochni przypomina o zachowaniu zasad bioasekuracji wynikających z rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2022 r. poz. 768 z późn. zm.)
- zakaz pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, w tym wód powierzchniowych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
- zakaz wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w których utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
- utrzymywanie drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami, zwłaszcza w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki;
- zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, gdzie jest utrzymywany drób lub inne taki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach inwentarskich;
- utrzymywanie drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków;
- przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami;
- karmienie i pojenie drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami;
- lokalizowanie gniazd dla drobiu wewnątrz budynków;
- osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, powinny powstrzymać się od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu;
- dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych zwłaszcza o zwiększonej śmiertelności, spadku pobierania paszy i wody, na temat liczby padłych ptaków, objawów nerwowych takich jak: drgawki,
- skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, duszności, sinicy i wybroczyn, biegunki, nagłego spadku nieśności.
- powiadamiania organu IW albo najbliższego podmiotu świadczącego usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu w/w objawów.
Ponadto należy
- wyposażyć gospodarstwo w maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej możliwość ich wyłożenia przed:
a) wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków albo zastosowanie w tym gospodarstwie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażenie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich,
b) wjazdami do tego gospodarstwa i wyjazdami z niego albo zainstalowanie w tym gospodarstwie niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdzających
– przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżającego;
- stosować przez osoby wchodzące do budynków, w których jest utrzymywany drób:
a) środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, w tym odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,
b) oczyszczania i dezynfekcji obuwia;
- oczyszczać i odkażać sprzęt i narzędzia używane do utrzymywania drobiu przed każdym ich użyciem, a o ile są używane wyłącznie w danym budynku – co najmniej raz dziennie;
- prowadzić i przechowywać w tym gospodarstwie przez rok dokumentacji dotyczącej zakupu, przyjęcia i zużycia środków odkażających, terminu wykonania czynności deratyzacji i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt i liczby zwłok padłych zwierząt przekazanych do unieszkodliwienia;
- wdrożyć procedury w zakresie zapobiegania przedostawaniu się dzikiego ptactwa do kurników i miejsc przechowywania paszy i ściółki oraz przeprowadzania deratyzacji i dezynsekcji;
- prowadzić rejestr środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) wjeżdżających na teren tego gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których jest utrzymywany drób;
- wyposażyć gospodarstwo w przeznaczony wyłącznie do użytku przez to gospodarstwo kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu lub wydzielić w tym gospodarstwie pomieszczenie przeznaczone wyłącznie do przetrzymywania takich zwłok; ten kontener i to pomieszczenie zabezpiecza się przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;
- usuwać padły drób do kontenera lub pomieszczenia przeznaczonego do przetrzymywania zwłok padłego drobiu – nie rzadziej niż raz dziennie;
- wyposażyć gospodarstwo w środki odkażające w ilości umożliwiającej bieżącą dezynfekcję co najmniej przez 7 dni oraz utrzymywanie mat dezynfekcyjnych albo niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję w stanie zapewniającym skuteczność użytego środka odkażającego;
- zabezpieczyć znajdujące się na terenie tego gospodarstwa zbiorniki wodne przed dostępem ptaków wolno żyjących;
- utrzymywać czystość i porządek wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których są przechowywane pasza i ściółka, w tym regularne wykaszanie roślinności i uprzątanie pozostałości pasz i ściółki;
- wyposażyć gospodarstwo w wydzielone miejsca do:
a) składowania środków odkażających, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych,
b) składowania obornika, paszy i ściółki,
c) przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, w których zapewnia się warunki gwarantujące niezmieniony stan tych produktów, zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych
https://www.piw-bochnia.pl