Młode mamy powinny wiedzieć, kiedy mogą rozszerzyć dietę swojego maluszka

10 miesięcy temu
Dopóki maluszek nie skończy roku, podstawą jego żywienia powinno być mleko. Stopniowe wprowadzanie nowych pokarmów można rozpocząć jednak już w 5 miesiącu życia. O tym, na czym polega rozszerzanie diety małego dziecka i jak zrobić to w optymalny sposób, mówi Karolina Pityńska-Maga, ekspertka marki Mama i ja – wody źródlanej dedykowanej małym dzieciom i kobietom karmiącym. Młode mamy powinny wiedzieć, iż rozszerzanie diety małego dziecka jest naturalnym procesem, polegającym na stopniowym urozmaicaniu codziennego jadłospisu. Dzięki temu otrzymuje ono wartościowe składniki odżywcze i przyswaja nowe wzorce żywienia. Spożywanie zróżnicowanych pokarmów sprzyja też doskonaleniu zdolności sensomotorycznych.
Jaki jest dobry czas na rozszerzanie diety?
Gotowość maluszka do rozszerzania diety następuje zwykle między 17 a 26 tygodniem życia. Jednak, jeżeli jest to możliwe, przez pierwsze pół roku życia warto karmić niemowlę wyłącznie piersią.
To, iż dziecko jest gotowe do spożywania pokarmów uzupełniających przed ukończeniem 6 miesiąca życia, nie oznacza wcale, iż jego dieta koniecznie musi być rozszerzana, wyjaśnia ekspertka. I dodaje: jeżeli mama w okresie ciąży miała prawidłowy poziom żelaza, a niemowlę urodziło się o czasie, z adekwatną masą urodzeniową i było karmione wyłącznie piersią, to w jego organizmie powinny
Idź do oryginalnego materiału