Pasztet, muffinki, a choćby nalewka. Fasola nie ma przed nimi tajemnic

1 rok temu
Zdjęcie: fasola


W Zakliczynie odbył się 22. Festiwal Fasoli i Produktu Tradycyjnego Małopolski.

Miody, zdrowe wędliny, rękodzieło artystyczne – na rynku w Zakliczynie nie brakowało regionalnych wyrobów, wśród których królowała fasola.

Jak podkreślają przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, fasola ma wiele cennych składników odżywczych.

– Jest bardzo zdrowa, jest to warzywo strączkowe, więc ma dużo witamin, m.in. dużo żelaza i magnezu. Jest bardzo popularne w naszej okolicy i jest to nasze warzywo regionalne

– mówi pani Ewa z KGW „Otwarte Serca” Kończyska.

Zakliczyńskie okolice słyną z tej rośliny i produktów na jej bazie. Okoliczni mieszkańcy z fasoli potrafią wykonać wszystko – od masła po ciasta.

– Są to różnego typu ciasta, muffinki, a także nasz nowy wyrób – fasola na słodko-kwaśno z ananasem. – Mamy też pastę z pomidorami suszonymi, masło, pasztet i najważniejsze – pierogi. – Z fasoli może powstać choćby nalewka!

– mówią uczestnicy festiwalu.

Zakliczyński festiwal był okazją do Jarmarku Fasoli i Produktu Tradycyjnego, konkursów kulinarnych, strefy gastronomicznej, a także występów Heligonistów i Harmonistów, Kapeli Podwórkowej „Gulony”ci Kapeli „Opatkowice”. Nie zabrakło widowiska sobótkowego oraz koncertów gwiazd wydarzenia: muzyków B.R.O i Matlane.

Idź do oryginalnego materiału