Obecność bakterii w mięsie wykazała Inspekcja Weterynaryjna.
- Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą - ostrzega GIS.
Podjęto już działania mające na celu wycofanie produktu z rynku.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g
Numer partii: 2517061
Terminy przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025
Producent: Lukullus Sp. z o.o., weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14144002
Dystrybutor: Lidl sp. z o. o.
Jeśli kupiliście ten produkt, możecie zwrócić go w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazania paragonu. Pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać mięsa zakażonego bakterią.
Listerioza - dlaczego jest groźna?
Za listeriozę odpowiadają bakterie pochodzenia zwierzęcego - Listeria Monocytogenes.
- Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Zwierzęta zwykle przechodzą infekcję bezobjawowo. Człowiek może zarazić się poprzez spożycie zakażonej żywności lub kontakt z wydalinami i wydzielinami bydła bądź drobiu.
Listerioza stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków, osób starszych i z obniżoną odpornością.
Infekcja płodu lub noworodka może wiązać się z ryzykiem śmiertelnych powikłań.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, niewielkich ropni mózgu i sepsy - ostrzega GIS.
Objawy i leczenie listeriozy
Choć osoby dorosłe zwykle przechodzą zakażenie bezobjawowo, mogą wystąpić również takie symptomy jak:
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- bóle mięśni,
- gorączka i dreszcze.
Jeżeli zaobserwowaliście u siebie któreś z wymienionych, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Listeriozę leczy się antybiotykami.













