Dożynki to wielowiekowa tradycja symbolicznego zakończenia zbiorów i podsumowania całorocznej pracy rolników i ogrodników.
W Poznaniu użytki rolne stanowią 7694 ha powierzchni miasta. Najwięcej gospodarstw można znaleźć po wschodniej stronie Warty – na obszarze Spławia, Garaszewa, Pokrzywna, Minikowa, Głuszyny, Krzesinach, Starołęki, a także na Morasku czy Radojewie. Najczęściej uprawiane są warzywa gruntowe, ziemniaki, buraki cukrowe i pastewne, rzepak i zboża. Część zajmuje się też uprawą kwiatów.
Tegoroczne Dożynki Miejskie rozpoczęła msza święta w kościele pw. Michała Archanioła, skąd barwny korowód przeszedł do Parku Wilsona. Towarzyszyła mu Orkiestra Miasta Poznania.
Po dotarciu na miejsce na uczestników czekało wiele atrakcji. Zespół folklorystyczny Poligrodzianie z Politechniki Poznańskiej zaprezentował obrzęd dożynkowy, a Teatr Mozaika spektakl muzyczny. Na scenie zaprezentował się też zespół folkowy Tytka oraz Fanfara Awantura.
Nie zabrakło też konkursów z wiedzy o rolnictwie i piekarstwie. Na uczestnikó czekał również pokaz zumby.
Tegoroczne dożynki połączono z XXV Świętem Chleba w Wielkopolsce, które zorganizowało Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Była to okazja, by poznać wartości odżywcze pieczywa i jego rolę w diecie człowieka. Uczestnicy poznali również tajniki piekarstwa.
Podczas wydarzenia można było również lepiej poznać rzemiosło. W wiosce ginących zawodów odbyły się warsztaty garncarskie, zielarskie czy powroźnika.
Wśród atrakcji, jakie czekały w Parku Wilsona znalazły się też m.in. wystawa gołębi i królików, warsztaty z pierwszej pomocy, pokazy florystyczne oraz animacje i zabawy dla dzieci.
Energii dodawała tradycyjna grochówka z kotła.
Podczas wydarzenia Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania podziękował rolnikom, ogrodnikom i piekarzom za codzienną pracę i troskę o uprawy, plony oraz wyroby, z których korzystają poznaniacy.