RestaurantWeek® powraca. Lista festiwalowych restauracji w Poznaniu na jesień 2025

3 dni temu

Jesienna edycja RestaurantWeek® ponownie zaprasza do wspólnego odkrywania smaków pod hasłem „From Foodies For Foodies”. To wyjątkowe wydarzenie, które od lat kształtuje kulinarną mapę Polski. Już ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki restauracji i ogromna społeczność pasjonatów jedzenia, którzy dzielą się swoimi odkryciami.

Tym razem festiwal trwa od 7 października do 19 listopada, a na gości czekają autorskie, trzydaniowe menu z dodatkowym prezentem. Rezerwacje działają już na RestaurantWeek.pl.

Głos należy do Foodies

Tegoroczna odsłona to edycja współtworzona przez samych uczestników. To właśnie Foodies, a więc odkrywcy smaków i stali bywalcy najlepszych restauracji wybierają miejsca i menu, które warto polecić.

Bycie Foodie to nie moda, ale styl życia, a dzielenie się rekomendacjami to naturalny sposób budowania wspólnoty smakoszy. „From Foodies For Foodies” to nie tylko slogan, ale realny proces, za pomocą którego Festiwal staje się bardziej osobisty i oparty na autentycznych doświadczeniach.

Jak podkreśla współorganizatorka wydarzenia, Paulina Piwko, w tej edycji to nie rankingi i statystyki wskazują najlepsze miejsca, ale wybory gości, którzy naprawdę znają się na jedzeniu.

Gdzie się wybrać w Poznaniu?

W Festiwalu uczestniczy ponad 400 lokali w 13 największych miastach Polski, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście czy na Śląsku.

W Poznaniu na festiwalowej mapie znalazły się m.in. Weranda Caffe, Gusto di Napoli, Bankcook Stary Rynek, Galeria Smaku czy Lavenda Food&Cake. Oto lista wszystkich poznańskich 29. restauracji, które biorą udział w festiwalu:

  1. Bankcook Stary Rynek
  2. BulwaR
  3. Butta La Pasta
  4. Cztery Pory Roku
  5. Dram: Cocktail Bar & Restaurant
  6. Dubrovnik
  7. Family Restaurant & Cafe
  8. Galeria Smaku
  9. Gusto Di Napoli Suchy Las
  10. Habeshawi Ethiopian Café & Restaurant
  11. Haveli Indian Restaurant
  12. Insieme
  13. ja_brzoza
  14. KLIMAT_wojciechklimas
  15. KYOKAI SUSHI BAR
  16. La Planete Food & Wine
  17. Lago Home Swarzędz
  18. Lavenda food&cake
  19. Nadzieja
  20. NIFTY
  21. OAZA
  22. Panorama
  23. Pod Papugami
  24. Restauracja Gusto
  25. Talerzyki
  26. Trattoria Francesca 2.0
  27. U Myśliwych
  28. Weranda Caffe
  29. YSSYCZ

Na stołach pojawią się zarówno świeże kulinarne debiuty, jak i powroty do ulubionych smaków wskazanych przez Foodies.

Będą klasyki w nowej odsłonie, odważne eksperymenty i zaskakujące połączenia. Od burgera z ośmiornicą w czarnej bułce, przez dyniowe ravioli z lodami z koziego sera, aż po łososiowe danie z dymem jabłoni i sosem agrestowym. Jedno menu to za mało? Najlepiej odwiedzić Festiwal kilka razy i spróbować jak najwięcej propozycji.

Specjalne menu w festiwalowej cenie

Trzydaniowe zestawy wraz z prezentem dostępne są od 69,99 zł (+ 9,99 zł opłaty rezerwacyjnej, min. 2 osoby, + 10 zł w prime time). Posiadacze karty Visa mogą liczyć na rabat choćby do 40 zł. To świetna okazja, by odkryć nowe miejsca, poznać kunszt najlepszych Szefów Kuchni i dzielić się wrażeniami z bliskimi.

Rezerwacja jest prosta: wybierz termin, restaurację, menu i gotowe. Pierwsza wizyta wystarczy, by przekonać się, iż najlepsze smaki naprawdę pochodzą From Foodies For Foodies.

BreakfastWeek. Poranek pełen energii

Równolegle z Festiwalem startuje BreakfastWeek, czyli święto śniadań. W wyjątkowej cenie 35 zł (+ 6 zł opłaty rezerwacyjnej), czekają autorskie zestawy oraz kawy na bazie napojów roślinnych Alpro, m.in. Alproccino na owsianym Barista czy Alprolatte na kremowym migdałowym Barista.

Śniadaniowa część Festiwalu odbywa się w najlepszych lokalach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Wrocławiu, Szczecinie i na Śląsku. Start rezerwacji 17 września na BreakfastWeek.pl.

Dlaczego warto?

Od ponad 10 lat RestaurantWeek® promuje kulturę jedzenia w Polsce, tworząc przestrzeń do spotkań przy stole. To dziś największy festiwal kulinarny w kraju i jeden z największych na świecie. Setki debiutów, miliony dań, tysiące wspólnych chwil, to wszystko dzięki pasji Foodies.

Dlatego nie zwlekajcie z rezerwacją, bo najlepsze stoliki gwałtownie znikają.

Zobacz również:

Idź do oryginalnego materiału