Jesienna edycja RestaurantWeek® ponownie zaprasza do wspólnego odkrywania smaków pod hasłem „From Foodies For Foodies”. To wyjątkowe wydarzenie, które od lat kształtuje kulinarną mapę Polski. Już ponad 2 miliony zarezerwowanych menu, setki restauracji i ogromna społeczność pasjonatów jedzenia, którzy dzielą się swoimi odkryciami.
Tym razem festiwal trwa od 7 października do 19 listopada, a na gości czekają autorskie, trzydaniowe menu z dodatkowym prezentem. Rezerwacje działają już na RestaurantWeek.pl.

Głos należy do Foodies
Tegoroczna odsłona to edycja współtworzona przez samych uczestników. To właśnie Foodies, a więc odkrywcy smaków i stali bywalcy najlepszych restauracji wybierają miejsca i menu, które warto polecić.
Bycie Foodie to nie moda, ale styl życia, a dzielenie się rekomendacjami to naturalny sposób budowania wspólnoty smakoszy. „From Foodies For Foodies” to nie tylko slogan, ale realny proces, za pomocą którego Festiwal staje się bardziej osobisty i oparty na autentycznych doświadczeniach.
Jak podkreśla współorganizatorka wydarzenia, Paulina Piwko, w tej edycji to nie rankingi i statystyki wskazują najlepsze miejsca, ale wybory gości, którzy naprawdę znają się na jedzeniu.
Gdzie się wybrać w Poznaniu?
W Festiwalu uczestniczy ponad 400 lokali w 13 największych miastach Polski, m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście czy na Śląsku.
W Poznaniu na festiwalowej mapie znalazły się m.in. Weranda Caffe, Gusto di Napoli, Bankcook Stary Rynek, Galeria Smaku czy Lavenda Food&Cake. Oto lista wszystkich poznańskich 29. restauracji, które biorą udział w festiwalu:
- Bankcook Stary Rynek
- BulwaR
- Butta La Pasta
- Cztery Pory Roku
- Dram: Cocktail Bar & Restaurant
- Dubrovnik
- Family Restaurant & Cafe
- Galeria Smaku
- Gusto Di Napoli Suchy Las
- Habeshawi Ethiopian Café & Restaurant
- Haveli Indian Restaurant
- Insieme
- ja_brzoza
- KLIMAT_wojciechklimas
- KYOKAI SUSHI BAR
- La Planete Food & Wine
- Lago Home Swarzędz
- Lavenda food&cake
- Nadzieja
- NIFTY
- OAZA
- Panorama
- Pod Papugami
- Restauracja Gusto
- Talerzyki
- Trattoria Francesca 2.0
- U Myśliwych
- Weranda Caffe
- YSSYCZ
Na stołach pojawią się zarówno świeże kulinarne debiuty, jak i powroty do ulubionych smaków wskazanych przez Foodies.

Będą klasyki w nowej odsłonie, odważne eksperymenty i zaskakujące połączenia. Od burgera z ośmiornicą w czarnej bułce, przez dyniowe ravioli z lodami z koziego sera, aż po łososiowe danie z dymem jabłoni i sosem agrestowym. Jedno menu to za mało? Najlepiej odwiedzić Festiwal kilka razy i spróbować jak najwięcej propozycji.
Specjalne menu w festiwalowej cenie
Trzydaniowe zestawy wraz z prezentem dostępne są od 69,99 zł (+ 9,99 zł opłaty rezerwacyjnej, min. 2 osoby, + 10 zł w prime time). Posiadacze karty Visa mogą liczyć na rabat choćby do 40 zł. To świetna okazja, by odkryć nowe miejsca, poznać kunszt najlepszych Szefów Kuchni i dzielić się wrażeniami z bliskimi.
Rezerwacja jest prosta: wybierz termin, restaurację, menu i gotowe. Pierwsza wizyta wystarczy, by przekonać się, iż najlepsze smaki naprawdę pochodzą From Foodies For Foodies.
BreakfastWeek. Poranek pełen energii
Równolegle z Festiwalem startuje BreakfastWeek, czyli święto śniadań. W wyjątkowej cenie 35 zł (+ 6 zł opłaty rezerwacyjnej), czekają autorskie zestawy oraz kawy na bazie napojów roślinnych Alpro, m.in. Alproccino na owsianym Barista czy Alprolatte na kremowym migdałowym Barista.
Śniadaniowa część Festiwalu odbywa się w najlepszych lokalach w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Wrocławiu, Szczecinie i na Śląsku. Start rezerwacji 17 września na BreakfastWeek.pl.
Dlaczego warto?
Od ponad 10 lat RestaurantWeek® promuje kulturę jedzenia w Polsce, tworząc przestrzeń do spotkań przy stole. To dziś największy festiwal kulinarny w kraju i jeden z największych na świecie. Setki debiutów, miliony dań, tysiące wspólnych chwil, to wszystko dzięki pasji Foodies.
Dlatego nie zwlekajcie z rezerwacją, bo najlepsze stoliki gwałtownie znikają.