W Słupi koło Jędrzejowa w miniony czwartek, 12 czerwca, branża rolnicza i mieszkańcy regionu spotkali się na Pikniku Zbożowym, organizowanym przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą. Wydarzenie połączone z Dniem Pola w Słupi zaprezentowało najlepszą wiedzę o topowych uprawach zbóż i najlepszych tradycjach piekarniczych w regionie świętokrzyskim.
– To było wydarzenie, które promowało produkty pochodzące z polskiego zboża, trafiające na co dzień na nasze stoły. To okazja, aby zaprezentować produkty lokalne, ponieważ konsumenci takich właśnie poszukują. Wiemy o tym, ponieważ podobne imprezy organizowaliśmy już w ubiegłym roku i za każdym razem spotykały się one z dużym zainteresowaniem rolników, konsumentów – mówił Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.
Jak dodał, Piknik Zbożowy zorganizowany przy Dniu Pola w Słupi promował nasz chleb ze wzmożoną siłą.
Jak dodał prezes, województwo świętokrzyskie, chociaż niewielkie obszarowo, jest dużym producentem zbóż.
– Chcemy poprzez takie wydarzenia dotrzeć do rolników z informacją, iż w dobie zmian klimatycznych, kiedy zboża na polach poddawane są często suszy, przymrozkom, nawalnym deszczom czy wichurom, bardzo istotny jest odpowiedni dobór odmian, które będą na każdą pogodę. W Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian specjaliści wiedzą najlepiej jakie ziarna polecić do siewu. A przecież wszystkim nam zależy, aby plony były jak najwyższe – mówił prezes Fucia.

