Świąteczna Korona kusi przysmakami

2 godzin temu
Zdjęcie: Świąteczna Korona kusi przysmakami


Atrium Galerii Korona wypełniło się w sobotę (20 grudnia) aromatami korzennych przypraw, domowych wypieków i lokalnych specjałów. Trwa tam „Jarmark z tradycją, nuty i smaku”, który promuje produkty regionalne i tradycyjne. Organizatorem wydarzenia jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.

Na stoiskach można znaleźć tradycyjne produkty spożywcze.

– Odwiedzający mogą też skosztować słodkości przy czekoladowej fontannie, wziąć udział w tworzeniu pachnących dekoracji czy warsztatach „Miodem pachnące”, podczas których powstają naturalne świece z węzy pszczelej – mówi Alicja Stępień, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.

– Sama nazwa jarmarku mówi wszystko: będzie zdrowo, apetycznie i tradycyjnie. Chcemy pokazać produkty, które powinny znaleźć się na świątecznych stołach, bo są lokalne, mocno osadzone w tradycji i gwarantują wysoką jakość – tłumaczy.

Jednym z punktów dwudniowego wydarzenia jest świąteczny upcykling.

– To warsztaty które dają drugie życie starym bombkom choinkowym – mówi Ewelina Borkowska z Lawendowego Rancza, która prowadzi warsztaty. – Są skierowane głównie do dzieci. Można tu bezpiecznie malować akrylowymi farbami, używać brokatu i naklejek, a także dekorować stare, tradycyjne szklane bombki. Dzięki temu najmłodsi mogą w kreatywny i bezpieczny sposób poczuć świąteczną atmosferę – mówi.

Jednym z wystawców jest Paweł Sapała z Magicznej Pasieki ze Stawu Kunowskiego, który oferuje szeroką gamę produktów pszczelich. W grudniu szczególnie poleca miód leśny, łączący w sobie miód, pyłek pszczeli, pierzgę, propolis i mleczko pszczele.

– To prawdziwa „bomba witaminowa”, która wspiera organizm i pomaga w walce z infekcjami – zachęca.

Na odwiedzających czekają także warsztaty tworzenia ozdób i stroików świątecznych, dekorowanie pierników, warsztaty florystyczne czy pokazy tłoczenia oleju. Jest też specjalna strefa „Program dla szkół” z konkursami i nagrodami.

W sobotę „Jarmark z tradycją, nuty i smaku” potrwa do godz. 18.00. W niedzielę (21 grudnia) od godz. 11.00 do 12.00.



Idź do oryginalnego materiału