Mimo trwających prac remontowych w kuchni i głównej pracowni żywienia, tradycja Mikołajkowego Maratonu Piernikowego została zachowana. 28 listopada uczniowie podjęli wyzwanie przygotowania wyjątkowych dekoracji na swoich piernikach.
https://korsokolbuszowskie.pl/wiadomosci/awaria-pradu-sprawdz-czy-nalezy-ci-sie-bonifikata-od-pge/LHKUeVHap7IQF4KMwMqvGłównym celem imprezy było nie tylko rozwijanie kulinarnych tradycji, ale także doskonalenie umiejętności zawodowych w zakresie przygotowywania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych.
Uczestnicy maratonu, jak co roku, przygotowali się do wydarzenia przez wcześniejsze upieczenie pierników w swoich domach, a następnie w szkole, przy intensywnej pracy nad dekoracjami, wykazali się ogromną pomysłowością i zmysłem artystycznym.
W tym roku oprócz przygotowania pięknych wypieków, uczniowie zadbali także o świąteczne przebrania, co dodatkowo wprowadziło wszystkich w świąteczny nastrój.
Organizowanie tego typu wydarzeń w szkołach zawodowych ma wiele zalet – nie tylko rozwija kreatywność i wyobraźnię uczniów, ale także wspomaga budowanie więzi między młodzieżą, wpływa na ich umiejętności manualne i działa relaksująco.
Dekorowanie pierników to doświadczenie, które angażuje zmysły i uczy cierpliwości, a efekty pracy uczniów to prawdziwa uczta dla oczu.
Podsumowując, maraton piernikowy w Weryni nie tylko umożliwił młodym kucharzom doskonalenie swoich umiejętności zawodowych, ale także pozwolił na wspólne tworzenie pięknych świątecznych wspomnień.
- Dziękujemy wszystkim uczestnikom za ich zaangażowanie i kreatywność w tym radosnym wydarzeniu! - podsumowała Anna Tęcza, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

















