Świętokrzyskie smaki przed dwa dni będą królować w skansenie w Tokarni

2 tygodni temu

150 wystawców w sobotę i niedzielę (4-5 maja) będzie oferować produkty lokalne, rękodzieło oraz pyszne dania, ciasta i napoje podczas 8. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Poznamy też m.in. laureatów konkursu pod hasłem „Zróbmy sobie jaja”.

Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej podkreśla, iż ta impreza co roku cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców Świętokrzyskiego, ale także coraz chętniej biorą w nim udział goście spoza regionu.

– Wszystko po to, by posmakować wyjątkowej, świętokrzyskiej kuchni. Ona zaistnieje dzięki kołom gospodyń wiejskich, których jest koło 30, ale także dzięki konkursowi kulinarnemu, który zawsze wydarzeniu towarzyszy i 4 maja taki konkurs będzie się odbywał. Wystartowało 12 potraw. W tym roku hasło konkursu jest trochę przewrotne i żartobliwe „Zróbmy sobie jaja”, co sugeruje, iż jego głównym produktem będzie jajko – wyjaśnia.

Koła gospodyń wiejskich stanęły na wysokości zadania, a efektem są potrawy o zabawnych nazwach, to między innymi „Kapuściana baba z jajami’, „Cwaniak włoszczowski w krzakówce”, „Ptaszki w gniazdku”, „Jaja wsadzone”, „Strawczyneckie wariacje jajeczne”, „Łopuszańskie jaja na dziko”, „Jajeczno-jaglany zawijaniec po Sadłowicku”, „Jasieńkowe dzyndzołki”, „Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso”, „Jaja po naszemu”.

Komisji kulinarnej będzie przewodniczył Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni, promotor kuchni świętokrzyskiej.

Beata Ryń zaznacza, iż będą królowały nie tylko gotowe dania, bo pojawią się również producenci.

– Z wyjątkową ofertą zaprezentuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, gdzie przez dwa festiwalowe dni będzie można kupić regionalne i ekologiczne produkty: oleje i oliwy, wina, przetwory, sery, sok, słodycze a choćby makarony – wymienia.

Zaspokojone zostaną także podniebienia wielbicieli majówkowego grilla.

Podczas Festiwalu pojawią się stoiska ze specjałami kuchni żydowskiej, nawiążą do żydowskiego święta Paschy, w tym roku przypadającego od 22 kwietnia do 30 kwietnia. Gościem Festiwalu będzie znana blogerka kulinarna z Lublina, Magda, autorka bloga „Smak Odzyskany”, która przygotuje potrawy i kombinacje z macy, czulent z gęsiną na gorąco i aromatyczną kawę z kardamonem. KGW Zrecze Chałupczańskie zaprosi na bigos z pokrzywą, kreplachy i macę z żydowskim twarożkiem. „Bistro jak w Domu” zaproponuje naleśniki, cymes w wersji wytrawnej oraz wiele innych potraw żydowskiej kuchni.

Na scenie, 4 maja, wystąpią: Kapela Działoszacy, Zespół Korytniczanki, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapela Jędrzej, Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela Heńka z Małogoszcza.

Tego dnia usłyszymy także prelekcję o „Tradycjach kulinarnych Kielecczyzny”, którą wygłosi etnolog, folklorysta, dr Alicja Trukszyn.

Początek imprezy w sobotę, 4 maja, o godz. 12.00.

Konkurs na „Najpiękniejsze stoisko” rozstrzygnie się 5 maja. Dzień ten rozpocznie się mszą świętą w kościele z Rogowa w oprawie Zespołu Ludowego Bolechowiczanie (godz. 11.00). Następnie na scenie wystąpią: Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela od Połańca, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka.


Idź do oryginalnego materiału