Wielkanoc ma wiele smaków – od babki drożdżowej po aromatyczne pasztety. W Golądkowie te smaki zyskały nowy wymiar – dziecięcej pasji, kreatywności i.… szczypty magii. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej 11 kwietnia 2025 roku odbyła się wyjątkowa, bo już XIII edycja konkursu kulinarnego „Wielkanoc w Golądkowie”, która zamieniła szkolną salę w prawdziwą świąteczną ucztę. Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie z dumą włączył się w to wydarzenie jako partner i współsponsor. Ufundowana przez nas druga nagroda była nie tylko wyróżnieniem, ale wyrazem podziwu dla dziecięcego zaangażowania i serca włożonego w każde danie.
Na stołach królowały smaki tradycji i fantazji – jajeczne pasztety, tarta z musem z łososia, a choćby pieczona kaczka z jabłkami. Jury było zachwycone. My również. Bo w każdej potrawie było coś więcej niż tylko składniki – była pasja, praca zespołowa i euforia z tworzenia.
Zwycięskie drużyny i ich wyjątkowe dania:
I miejsce – Szkoła Podstawowa w Dzierżeninie za „Wielkanocny tost z jajkiem poche z sosem jogurtowo-majonezowym”
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Gołyminie-Ośrodku za „Pasztet wielkanocny z jajek” III miejsce – Szkoła Podstawowa w Nowym Niestępowie