Wielkanoc w słońcu z Moną de Pascua – Święta po katalońsku

1 dzień temu
Fot. FB – Confitería Los Rosales

Kiedy w Polsce w koszykach lądują jajka, chrzan i baranki, w Katalonii zaczyna się przygotowywanie… ogromnych czekoladowych rzeźb. Zamiast religijnych procesji, jak te na południu Hiszpanii, w Katalonii dominują skromniejsze, ale równie pełne ciepła obchody. Tu, zamiast święconki, na stołach króluje Mona de Pascua – tradycyjne ciasto, a rodziny spędzają czas wspólnie, ciesząc się nie tylko świętami, ale i wiosennym słońcem, które w końcu rozgrzewa zimne katalońskie domy.

Mimo iż Wielkanoc w Katalonii różni się bardzo od naszej w Polsce – jedno jest pewne: niezależnie od pogody, lokalna społeczność potrafi świętować z pełnym sercem. Zamiast pisanek, w cukierniach i witrynach sklepów pojawiają się wielkie Mony de Pascua, które stanowią prawdziwą ucztę dla oka. To bardzo rozpoznawalna tradycja w regionie, a przy okazji wyzwanie dla cukierników.

Autor: Weronika Kurdziel

Idź do oryginalnego materiału