Używany na co dzień w kuchni olej spożywczy może wybuchnąć. Wystarczy, iż zostanie podgrzany do zbyt wysokiej temperatury, a jeżeli do wrzącego tłuszczu dodamy wodę to o niebezpieczeństwo jeszcze łatwiej — przekonali się o tym lokatorzy jednego z mieszkań przy ul. Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu, w którym we wtorkowy wieczór, 7 stycznia doszło właśnie do wybuchu oleju podgrzewanego w garnku na domowej kuchence.
„Przede wszystkim należy unikać dodawania większej ilości wody do rozgrzanego bardzo mocno oleju. Także szczelnego przykrywania garnków, w których gotuje się większą ilość oleju, może być niebezpieczne, bo wtedy dochodzi do skraplania się wody i dostania jej do oleju. Także trzeba pilnować oleju, żeby nie uzyskiwał bardzo wysokich temperatur wysokości 300 stopni Celsjusza, których nie potrzebujemy do przygotowania potraw" - powiedział radiuCENTRUM mł. asp. Jakub Pietrzak.
na fot.: mł. asp. Jakub Pietrzak
W przypadku zdarzenia na kaliskim osiedlu Dobrzec wybuch spowodował niewielkie starty. Z mieszkania, w którym do niego doszło, wyleciało okno, a w środku okopciły się meble i pomieszczenie. Nikt nie ucierpiał.