

W czwartek, 24 kwietnia w Szkole Podstawowej im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Zielonej unosił się zapach świeżo wypiekanego chleba. Tego dnia placówkę odwiedziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Żmijewa, by poprowadzić warsztaty kulinarne dla przedszkolaków i uczniów klas I–III.
– Na początku pani Liliana zapoznała dzieci z etapami wypieku chleba, całym procesem pieczenia, zaprezentowała składniki, które są potrzebne do jego przygotowania. Dzieci brały aktywny udział – mieszając, wsypując, smarując – relacjonuje szkoła.
Spotkanie było nie tylko smakowitą przygodą, ale także okazją do poznania tradycji i wartości płynących z pracy własnych rąk. Dzieci dowiedziały się, jak powstaje chleb i dlaczego warto kultywować dawne zwyczaje.
– Dziękujemy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Żmijewie za przeprowadzenie warsztatów kulinarnych, za tę niezwykłą lekcję i doświadczenie, za poświęcony czas, a także za chęć dzielenia się wiedzą z młodym pokoleniem – dodają nauczyciele.