Jak już informowaliśmy, w tym roku przypada 30-lecie działalności Barry Callebaut w Łodzi.
Zatrudniają setki pracowników
W tej chwili czekoladowy gigant zatrudnia 200 osób na produkcji (w fabryce przy ul. Nowy Józefów), 50 to dział sprzedaży. Z kolei Centrum Usług Wspólnych zlokalizowane przy Wólczańskiej to blisko 700-osobowa załoga.
Firma pracuje 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Ma 350 klientów. Ma m.in. 4 linie czekolady mlecznej, 3 linie czekolady ciemnej, jedną białej, jedną linię białej polewy, jedną linię ciemnej polewy, 4 linie czekolady zestalonej.
Właśnie otwarto nową linię, która będzie produkowała czekoladę deserową.
- Linia tego typu to 25 tys. ton rocznie maksymalnej produkcji. W krótkim okresie będziemy tam przenosić produkcję z innych linii, aby w najbliższym roku, dwóch latach móc zmodernizować te najstarsze. Mniej więcej w 2027 wszystkie linie będą otwarte i wtedy najbardziej wzrośnie produkcja
- mówi Marcin Kukuła, dyrektor fabryki Barry Callebaut w Łodzi.
Jak to się przełoży na zatrudnienie?
- To są linie dosyć mocno zautomatyzowane, więc nie będziemy potrzebowali dziesiątek pracowników, bardziej kilkunastu. Natomiast na pewno na każdej zmianie będzie potrzebny jeden operator lub dwóch, do tego mechanik, planista
- dodaje Marcin Kukuła.
Firma rekrutuje jednak praktycznie non stop, odpowiadając na naturalną rotację. W tej chwili poszukiwani są specjaliści do pracy nie w fabryce przy ul. Nowy Józefów a na terenie Centrum Usług Wspólnych przy Wólczańskiej.
Aktualne oferty pracy są na stanowiska:
- inventory manager expert,
- customer service specialist (z francuskim),
- manufacturing excellence coach,
- regional raw materials planner (z francuskim).
Jakimi benefitami kusi firma? Między innymi prywatną opieką medyczną, ubezpieczeniem na życie, dofinansowaniem zajęć sportowych, strefą rekreacyjną, imprezami integracyjnymi.
https://tulodz.pl/wiadomosci-lodz/miedzynarodowa-firma-technologiczna-otworzyla-magazyn-na-widzewie-bedzie-szukac-pracownikow-foto/2CjQ8irzCuwtnlRjCv0u