Bakteria Coli w serze. GIS monitoruje jego wycofywanie z rynku. Konsumpcja może powodować poważne problemy

3 godzin temu
Zdjęcie: Ostrzezenie GIS - komunikat | fot. GIS


Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sera MORBIER AOP pochodzącego z Francji. Wykryto w nim bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC), które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Produkt został wycofany z rynku, a konsumenci są proszeni o jego zwrot lub utylizację.

Bakterie STEC w serze MORBIER AOP – poważne zagrożenie

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu sera MORBIER AOP pochodzącego z Francji. Przyczyną jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). Zakażenie tym szczepem bakterii może powodować:

  • krwotoczne zapalenie okrężnicy,
  • biegunkę, często o ostrym przebiegu,
  • poważne komplikacje, takie jak zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) czy zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Partie sera wskazane do utylizacji

Wszystkie partie sera MORBIER AOP z poniższymi datami minimalnej trwałości są objęte wycofaniem:

  • 29.03.2025
  • 22.03.2025
  • 15.03.2025
  • 08.03.2025
  • 22.02.2025
  • 08.02.2025
  • 30.01.2025
  • 23.01.2025
  • 09.01.2025

GIS monitoruje proces wycofywania z rynku

Producent oraz dystrybutorzy rozpoczęli proces wycofywania sera z rynku, a organy urzędowej kontroli monitorują całą operację. GIS apeluje do konsumentów o niewprowadzanie produktu do obiegu oraz unikanie jego spożywania.

Ser skażony bakterią coli. Nie należy go spożywać | fot. GIS

Zalecenia dla konsumentów

Osoby, które posiadają produkt objęty wycofaniem, powinny:

  • nie spożywać sera MORBIER AOP z wymienionych partii,
  • skontaktować się z miejscem zakupu w celu zwrotu produktu,
  • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów zdrowotnych po spożyciu sera, natychmiast zgłosić się do lekarza.

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z przypadkiem wycofania produktu spożywczego? Jak oceniasz reakcję służb sanitarnych? Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Idź do oryginalnego materiału