Dziś wielkie otwarcie Mangal Doner X Lukas Podolski. Znamy ceny w pierwszym w Polsce lokalu LP10!

roosevelta81.pl 4 dni temu

Po trwającym kilkanaście miesięcy oczekiwaniu w sobotnie popołudnie – 10 maja o godz. 16:00 – na Placu Wolności 4 w Zabrzu odbędzie się uroczyste otwarcie Mangal Doner X Lukas Podolski – pierwszego w Polsce kebaba firmowanego wizerunkiem mistrza świata z 2014 roku.

Sieć Mangal Doner X Lukas Podolski, to nie świeżak na rynku. W całej Europie „Poldi” ma już 60 lokali, z czego połowa znajduje się w Niemczech. Przed tygodniem LP10 otwierał pierwszą restaurację w Holandii, teraz czas na Polskę i jego ukochane Zabrze. – Wszystko trochę trwało, ale to już za nami – cieszy się Podolski.

W swoich lokalach pochodzący z Gliwic zawodnik stawia na jakość. – To nie jest tak, iż dałem komuś moje imię, nazwisko i wizerunek, a nie interesuję się tym biznesem. Mamy go do spółki z kolegą, ale ja sam pilnuję, żeby zawsze były zachowane najwyższe standardy – przekonuje 40-latek.

– Ja sam umiem pokroić mięso, wiem jak się robi dobry kebab, umiem też obsługiwać kasę. Lubię wiedzieć jak najwięcej o tym co się dzieje w moich firmach. Czy w sobotę stanę za ladą? Zobaczymy – uśmiecha się były reprezentant Niemiec i zawodnik Górnika Zabrze.

W czwartek Podolski spotkał się w swoim lokalu z dziennikarzami, ale wówczas zakryte były jeszcze ceny, w jakich będzie można nabyć turecki przysmak. Gotowe były grafiki, ale ceny były podawane w euro. Według nich kebab w bułce kosztuje 7,90 euro, w cieście 8,90 euro, a reklamowany jako przysmak mistrza świata kebab na talerzu 13,90 euro. Przekładając to na ceny polskie po obecnym kursie europejskiej waluty – bułka kosztować powinna ok. 33,50 złotego, ciasto ok 37,50 złotego, zaś talerz ok. 59 złotych.

Według informacji serwisu Roosevelta81.pl – zakładany cennik – ma być jednak niższy. Tak miłośnik kebabów w Polsce zapłaci za bułkę ok. 29 złotych, za ciasto 33 złote, zaś hitowy talerz mistrza będzie kosztował ok. 45 złotych. Ceny miały być jeszcze ostatecznie zatwierdzone, ale najprawdopodobniej zamkną się w okolicach powyższych kwot. Możemy się zatem spodziewać, iż Niemcy będą szturmować lokal w Zabrzu, jak niegdyś polskie sklepiki przy granicy w Świecku.

Na otwarcie lokalu w Zabrzu przy Placu Wolności 4 (punkt, w którym przez lata mieściła się restauracja MC Donald’s) LP10 przygotował 200 darmowych kebabów. W pierwszych dniach wspierać polski personel będą koledzy z Niemiec, którzy z „Poldim” współpracują już od lat. Średni czas przygotowania kebaba w lokalu mistrza świata to 3 minuty. Można spodziewać się zatem, iż kolejki będą długie, ale niewątpliwie warto będzie poczekać.

Niewykluczone, iż punkt w Zabrzu będzie pierwszym, ale nie jedynym takim punktem w Polsce. – Gdzie kolejne kebaby? Chorzów, Gliwice, Katowice, Warszawa… Wszędzie tam, gdzie mnie ludzie lubią – wylicza pół żartem, pół serio Podolski.

Dopytywany, czy fast food, za jaki uchodzi kebab jest odpowiednim biznesem dla zawodowego piłkarza, Podolski przekonuje, iż na zachodzie to norma. – Po meczu często zawodnicy idą na pizzę, burgera, dobry kebab. Nie znam nikogo, komu zaszkodziłaby prawdziwa wołowina – zauważa były zawodnik m.in. Bayernu, Interu Mediolan czy Arsenalu Londyn.

– Na zgrupowaniach Bayernu Monachium czy reprezentacji Niemiec też mieliśmy w hotelach bufet. Każdy mógł nałożyć sobie to, na co miał ochotę. Nikt nikomu w talerz nie zaglądał. Najważniejsze jest to, jak się prezentujesz na boisku, a nie to czy czasami zjesz kebab. Mnie kebab smakował od dziecka i nigdy nie miałem przez to żadnych problemów na boisku – przekonuje mistrz świata.

Mangal Doner X Lukas Podolski jest od sierpnia 2024 partnerem biznesowym Górnika Zabrze. Logo sieci kebabów znajduje się na spodenkach piłkarzy 14-krotnych mistrzów Polski. – Jeżeli po zwycięstwie nad Śląskiem chłopaki będą chcieli wybrać się na kebaba, nie będę robił przeszkód. Sam miałem taki okazję skosztować w Kolonii. Są naprawdę bardzo dobre – puentuje ze śmiechem Piotr Gierczak, trener drużyny z Roosevelta.

Źródło: Roosevelta81.pl
Foto: Roosevelta81.pl

Idź do oryginalnego materiału