Chociaż niektórzy już cieszą się z pierwszych tegorocznych zbiorów, pełnia sezonu na grzybobranie dopiero przed nami. Warto się do niego przygotować i zadbać przede wszystkim o bezpieczeństwo. Wszyscy miłośnicy leśnych spacerów mogą przynieść swoje zbiory do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Stargardzie (ul. S. Czarnieckiego 34). Na miejscu klasyfikatorzy z wieloletnim doświadczeniem pomogą w upewnieniu się, czy grzyby są jadalne.
– Usługa jest całkowicie bezpłatna. Zbiory można przynosić od poniedziałku do piątku między 7:25 a 15:00. Specjaliści na bieżąco oceniają świeże, całe owocniki – z kapeluszem i trzonem. Grzyby do oceny najlepiej przynieść w koszyku lub skrzynce. Ważne, żeby nasze zbiory były jak najświeższe, co ułatwi klasyfikację – mówi Irena Agata Łucka, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Stargardzie.
Warto też przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad grzybobrania. Przede wszystkim jeżeli cokolwiek wzbudzi naszą wątpliwość, najlepiej zostawić takiego grzyba w lesie. Kierowanie się smakiem, kolorem i zapachem również może się okazać niewystarczające – wiele trujących gatunków do złudzenia przypomina jadalne. Dbajmy też o naszych bliskich. Grzyby mogą być ciężkostrawne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.
Zdjęcie: UM w Stargardzie




![Wybitny kardiochirurg Honorowym Obywatelem Województwa Małopolskiego. „Pionierski dorobek” [ZDJĘCIA]](https://krknews.pl/wp-content/uploads/2025/12/600304030_1716728806111276_8263924199783939631_n.jpg)




![Radni oglądali nową część szpitala w Tomaszowie Lubelskim. Już niedługo koniec budowy! [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/xga-4x3-radni-ogladali-nowa-czesc-szpitala-w-tomaszowie-lubelskim-juz-niedlugo-koniec-budowy-zdjecia-1766000213.jpg)







