Chociaż niektórzy już cieszą się z pierwszych tegorocznych zbiorów, pełnia sezonu na grzybobranie dopiero przed nami. Warto się do niego przygotować i zadbać przede wszystkim o bezpieczeństwo. Wszyscy miłośnicy leśnych spacerów mogą przynieść swoje zbiory do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Stargardzie (ul. S. Czarnieckiego 34). Na miejscu klasyfikatorzy z wieloletnim doświadczeniem pomogą w upewnieniu się, czy grzyby są jadalne.
– Usługa jest całkowicie bezpłatna. Zbiory można przynosić od poniedziałku do piątku między 7:25 a 15:00. Specjaliści na bieżąco oceniają świeże, całe owocniki – z kapeluszem i trzonem. Grzyby do oceny najlepiej przynieść w koszyku lub skrzynce. Ważne, żeby nasze zbiory były jak najświeższe, co ułatwi klasyfikację – mówi Irena Agata Łucka, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Stargardzie.
Warto też przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad grzybobrania. Przede wszystkim jeżeli cokolwiek wzbudzi naszą wątpliwość, najlepiej zostawić takiego grzyba w lesie. Kierowanie się smakiem, kolorem i zapachem również może się okazać niewystarczające – wiele trujących gatunków do złudzenia przypomina jadalne. Dbajmy też o naszych bliskich. Grzyby mogą być ciężkostrawne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.
Zdjęcie: UM w Stargardzie
