Lody rzemieślnicze z Baborowa powalczą o tytuł najlepszych na świecie. Finał w marcu

1 miesiąc temu
Zdjęcie: Tomasz Szypuła [fot. www.facebook.com/Tomasz Szypuła]


Wytwórca lodów rzemieślniczych z Baborowa powalczy o tytuł najlepszego smaku na świecie. Tomasz Szypuła chce w marcu przyszłego roku podbić włoski finał Gelato Festival World Masters produktem 'Hyćka'.

To smak kwiatów i owoców czarnego bzu. Droga do finałowej '50' na świecie jest długa - eliminacje realizowane są przez trzy lata, a później trzeba zająć pierwsze lub drugie miejsce w półfinale. - Jest wiele różnic między lodami rzemieślniczymi a tymi w dużych sklepach - mówi Tomasz Szypuła.- Lody rzemieślnicze są produkowane z najlepszych składników, jak najbardziej naturalnych i nieprzetworzonych, o ile tylko da się. Inna sprawa, one są robione z dnia na dzień - to są lody świeże, a nie takie przemysłowe, które leżą przez pół roku czy rok i też można zjeść je. Do nich używa się odpowiedniego bilansu, żeby były kremowe i dobre przez chociaż dwa dni, ale nie przez pół roku.Tomasz Szypuła mówił na naszej antenie, jak powstają lody rzemieślnicze i na co trzeba zwracać uwagę.- Każde lody składają się z suchej i mokrej masy. W każdych lodach są składniki dobrane według odpowiednich proporcji. Każde…
Idź do oryginalnego materiału