Spośród 224 złożonych wniosków, rekomendację do objęcia finansowaniem Agencji Badań Medycznych otrzymało 57 przedsięwzięć. Na pierwszym miejscu listy rankingowej, oceniony na maksymalną liczbę punktów, znalazł się projekt naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pt. „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe”. Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Katarzyny Sochy otrzyma grant w wysokości prawie 8 600 000 złotych.
Głównym celem projektu jest opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania stawiane dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne.
Wiedziałam, iż nasz projekt jest wartościowy, ale nie spodziewałam się, iż zajmiemy pierwsze miejsce na liście rankingowej. Było to dla mnie zaskoczenie, ale to także wielki sukces całego zespołu projektowego, ludzi z pasją, zaangażowaniem i bogatym doświadczeniem – to właśnie dzięki nim wniosek został tak dobrze przygotowany i przyjęty przez ABM. Projekt ma duży potencjał komercyjny, zakończy się zgłoszeniem patentowym, a odpowiada na rzeczywiste potrzeby pacjentów, którzy dziś nie mają dostępu do żywności funkcjonalnej o potwierdzonym klinicznie działaniu. – mówi prof. Katarzyna Socha, Kierownik Zakładu Bromatologii UMB. Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym UMB dodaje, iż cały proces badań, który zostanie przeprowadzony w ramach projektu, będzie niezwykle wymagający.
Ponad 8.5 mln zł grantu z ABM dla UMB na badania nad żywnością funkcjonalną
Już w ciągu dwóch tygodni powinniśmy podpisać umowę na finansowanie. Będą to środki z KPO. Rozpoczynamy pracę nad projektem, ponieważ do marca 2026 roku, czyli za nieco ponad rok, projekt musi zostać rozliczony. Aby zmieścić się w tak krótkim czasie, będziemy realizować wiele działań równolegle – na początek stworzymy receptury, a następnie poszczególne zespoły badawcze będą realizowały zadania w miarę możliwości jednocześnie, aby zdążyć w terminie. Czeka nas intensywna praca pod presją czasu, ale jestem pewna, iż przyniesie ona wymierne korzyści pacjentom, a nam dostarczy wiele zawodowej satysfakcji – podsumowuje prof. Socha
Członkami zespołu badawczego realizującego projekt są : prof. Katarzyna Socha (kierownik projektu), prof. Małgorzata Brzóska, prof. Adam Krętowski, prof. Wojciech Miltyk, prof. Michał Tomczyk, prof. Katarzyna Winnicka, dr hab. Justyna Hermanowicz, dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska, dr hab. Justyna Moskwa, dr hab. Sylwia Naliwajko, dr hab. Karolina Orywal, dr hab. Anna Puścion-Jakubik, dr Katarzyna Bielawska, dr Małgorzata Gałażyn-Sidorczuk, dr Monika Grabia-Lis, dr Joanna Rogalska, dr Alicja Roszczenko, dr Jolanta Soroczyńska, dr Jakub Strawa, mgr Dominika Dobiecka.
Lista rankingowa dostępna na stronie Agencji Badań Medycznych
Źródło: UMB