

Duże zmiany w żywieniu dzieci w szkołach i przedszkolach szykują rządzący. Nowe przepisy, które mają wejść od 1 września 2026 roku uwzględniają jeden posiłek w szkole w pełni roślinny, bez mięsa.
– W przedszkolach, szkołach, stołówkach i sklepikach – codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie. Dlatego ministerstwo przygotowało projekt nowych zasad, które mają wspierać lepsze odżywianie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych – informuje Ministerstwo Zdrowia.
Zdrowiej w sklepikach
Nowe przepisy będą regulować, jakie produkty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego. Regulacje zastąpią rozporządzenie z 2016 roku i będą odpowiedzią na potrzebę wzmocnienia ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
Mało smażonego, więcej strączków
Projekt przewiduje m.in.:
- szczegółowy wykaz produktów dozwolonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach i automatach, w tym kryteria dotyczące zawartości cukru, tłuszczu i soli,
- obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego w tygodniu, przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych,
- zasady planowania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i wiekiem dzieci,
- zakaz sprzedaży kawy na terenie placówek oświatowych,
- nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej w tygodniu, przy czym do smażenia musi być używany olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Trwają konsultacje. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2026 r.
ren

1 dzień temu











