Za nami cykl świątecznych warsztatów kulinarnych, które odbywał się w ośrodkach dla dzieci z niepełnosprawnościami i domu seniora.
Organizatorem warsztatów było Gminne Zrzeszenie LZS przy współpracy z Wojewódzkim Zrzeszeniem LZS. Spotkania prowadził Patryk Buchta, właściciel Mobilnej Akademii Kulinarnej Foodie.
Dziś jesteśmy w Chróścicach, jest to jedne z pięciu spotkań, które realizowane są pod nazwą Świąteczne Warsztaty Kulinarne. Można powiedzieć, iż są to bożonarodzeniowe warsztaty kulinarne przeznaczone dla osób starszych, z niepełnosprawnościami, ale także i dla młodszych. Byliśmy już w Dobrodzieniu, w szkole specjalnej w Opolu i Kup i w Starych Siołkowicach – mówił Gerard Halama Przewodniczący WZ LZS Opole.
Opole:
Spotkania realizowane są w ramach projektu napisanego przez Gminne Zrzeszenie LZS, we współpracy z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Opolu.
Tutaj wielkie słowa uznania dla pani Agnieszki Gabruk, która przygotowuje te projekty i pomaga nam pozyskiwać środki z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. To, iż tu dziś jesteśmy to właśnie dzięki inicjatywie pani Agnieszki – dodaje Gerard Halama Przewodniczący WZ LZS Opole.
Chróścice:
W naszym regionie organizowane jest mnóstwo wydarzeń dla osób sprawnych inaczej, 4 grudnia na hali sportowej w Dobrzeniu Wielkim odbyły się Mikołajkowe Igrzyska Bez Barier, organizowane już od 2013 roku. To efekt wieloletniej współpracy z ROPS, który wspiera osoby niepełnosprawne na terenie całego województwa.
Dzisiaj jesteśmy w Chróścicach w Centrum Seniora, wszystkie właśnie te warsztaty są w ośrodkach specjalistycznych, czyli dla osób niepełnosprawnych czy osób starszych. Przygotowujemy 2 potrawy, które są rozbudowane, bo składają się z kilku elementów. Jest to kuchnia nowoczesna w odmianie świątecznej, mamy dużo przypraw świątecznych, więc pachnie nam tutaj już pierniczkami i cynamonem. Jest też rybka, są grzyby czyli połączenie świąt z nowoczesnością – mówił Patryk Buchta, właściciel Mobilnej Akademii Kulinarnej Foodie.
Stare Siołkowice:
W menu warsztatów znalazł się łosoś gotowany sous-vide którego podano z pianką cytrynową. Do tego polenta grzybowa z kaszy kukurydzianej i popcorn z kaszy gryczanej. Na deser przygotowano lody piernikowe na bazie ciekłego azotu z dodatkiem gorącej czekolady.
Kup:
Na koniec warsztatów każdy uczestnik otrzymał świąteczny upominek. Jak podkreślają organizatorzy to dla nich bardzo ważne żeby uczestnicy wracali do domów uśmiechnięci.
Dobrodzień: