Barry Callebaut ma główną siedzibę w Szwajcarii. Łódzka fabryka działa od 30 lat. W tej chwili zatrudnia 200 osób na produkcji (w fabryce przy ul. Nowy Józefów), 50 to dział sprzedaży. Z kolei Centrum Usług Wspólnych zlokalizowane przy Wólczańskiej to blisko 700-osobowa załoga.
Firma pracuje 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Ma 350 klientów. Ma m.in. 4 linie czekolady mlecznej, 3 linie czekolady ciemnej, jedną białej, jedną linię białej polewy, jedną linię ciemnej polewy, 4 linie czekolady zestalonej.
Nowa linia produkcyjna oficjalnie otwarta
Właśnie otwarto nową linię, która będzie produkowała czekoladę deserową. Jej uruchomienie zbiegło się z 30-leciem firmy w Łodzi.
- To najzdrowsza czekolada z 95-procentową zawartością kakao. Moce przerobowe nowej linii to 25-26 tysięcy ton rocznie. W krótkim okresie będziemy tam przenosić produkcję z innych linii, aby zmodernizować te najstarsze. Finisz tych inwestycji to 2027 rok
- mówi Marcin Kukuła, dyrektor Barry Callebaut w Łodzi.
Skąd wędruje czekolada produkowana w Łodzi? Zostaje głównie w kraju w firmach produkujących lody, wafle, czy śniadania gotowe z czekoladą.
Barry Callebaut w Łodzi szuka w tej chwili pracowników do działu finansów i kontrolingu, IT. Przedsiębiorstwo potrzebuje też specjalistów w zakresie logistyki czy jakości.
https://tulodz.pl/lodzkie/lodzka-fabryka-produkuje-nawet-600-ton-czekolady-na-dobe-wlasnie-uruchomiono-kolejna-linie-produkcyjna-zdjecia/AEt70XUAe0VDsGsKpLEp